Zaak in beeld… Van Pommeren

Dat zich in het Domkwartier veel winkels, horeca en andere bedrijven bevinden, mag duidelijk zijn. Maar wie en wat gaan er eigenlijk achter al die ‘zaken’ schuil? Deze keer spraken we met Sebastiaan van Pommeren van Van Pommeren op de Lijnmarkt.

‘Koffie heeft mijn hart gestolen’

Anderhalf jaar duurde de voorbereiding. De daadwerkelijke verbouwing duurde bijna zeven maanden. Sindsdien kunnen de koffieliefhebbers van Utrecht en ver daarbuiten hun hart weer ophalen. Van Pommeren, specialisten in espressomachines, koffie en keukenapparatuur is weer geopend op zijn oude vertrouwde locatie waar het bedrijf al sinds 1951 zetelt. Van Pommeren 3.0 is terug van nooit weggeweest.

Puntjes op de i

Want tijdens de grondige verbouwing bleef de winkel gewoon open vanaf hun tijdelijke locatie op de Steenweg. “We konden het ons niet permitteren om dicht te gaan omdat we heel veel vaste klanten hebben. Voor de koffie, maar ook voor het onderhoud van de apparaten. Gelukkig is de verbouwing nu klaar en moeten alleen wij zelf nog wat puntjes op de i zetten.” Trots kijkt Sebastiaan van Pommeren zijn ‘nieuwe winkel’ in die licht is en veel ruimte biedt. De koffieapparaten staan te pronken als nooit tevoren.

Passie voor het vak

Sebastiaan is al sinds zijn zestiende werkzaam in de winkel, maar hij loopt er al van kleins af aan rond. En dat doet hij nog steeds. De passie voor het vak van zijn vader, oom en opa straalt uit zijn ogen wanneer hij vertelt dat zijn opa al in 1943 begon met de zaak. Toen echter nog niet in koffieapparaten en huishoudelijke apparatuur, maar fietsen. Samen met zijn broer maakte hij vanaf de Kromme Nieuwegracht oerdegelijke zware ‘boerenfietsen’. Tot de werkruimte te klein werd en in 1951 tot ze het pand aan de Lijnmarkt wisten te bemachtigen. Toen was er ruimte voor een winkel en een grote werkplaats.

Wij leveren in alles kwaliteit

Een werkplaats die nu nog steeds als zodanig functioneert, alleen dan om espressomachines en andere keukenapparatuur te repareren. Want dat is de kracht van het prachtige familiebedrijf dat Van Pommeren is: alles wat ze verkopen is van zeer hoge kwaliteit en rechtstreeks van de fabriek gekocht. Iets waarmee het bedrijf uniek is in Nederland en zich daarmee ook onderscheidt. En niet alleen de ‘hardware’ maar ook de ‘software’, de koffie, komt rechtstreeks van de producent. Zowel de koffie die Sebastiaan inkoopt in Spanje en Italië, als wel de koffiebonen die hij zelf brandt in zijn eigen Koffielab in Breukelen. “Wij leveren in alles kwaliteit. In apparaten, in koffie en in de koffie die ik zelf brand. Dus wil ik weten waar het vandaan komt en hoe het wordt gemaakt.”

Van Pommeren 3.0

Van de fietsen van opa, ging het naar huishoudelijke apparatuur en wit- en bruingoed en later koffieapparaten van vader en oom, is het nu vooral de koffie en de koffiemachines van Sebastiaan. “Koffie heeft mijn hart gestolen.” Dat is Van Pommeren 3.0. En om al dat moois te zien hoef je sinds eind augustus niet meer door een lange pijpenla te lopen en in de etalages te kijken. Nee je stapt gelijk de prachtig verlichte winkel binnen, waar de geur van koffie je tegemoet stroomt en je in no time met een vers bakkie in je hand staat. Tijd om rustig al het moois te aanschouwen. En als het aan Sebastiaan ligt: te kopen. Dat wel natuurlijk.

Ook deze winkel is te vinden op winkelgids centrumutrecht.nl