Recordcijfers voor de Utrechtse visdeurbel

De visdeurbel was dit jaar weer enorm in trek bij Utrechters en daarbuiten. Ondanks de vele natte perioden dit voorjaar, trok de onderwatercamera bij de Weerdsluis niet eerder zoveel bezoekers uit binnen- en buitenland.

Meer dan 20 miljoen mensen keken naar de vissen en er is ruim 150.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de Weerdsluis te helpen, zodat ze een goede plek kunnen zoeken om zich voor te planten. In verband met het einde van het trekseizoen van de vissen is de camera 1 juli uitgezet. Vanaf 3 maart 2025 is het weer mogelijk om op de visdeurbel te drukken en migrerende vissen te helpen.

Grote betrokkenheid bij onderwaterwereld
De website van de visdeurbel werd dit jaar door maar liefst 20 miljoen mensen bezocht en er is meer dan 150.000 keer aangebeld om duizenden vissen door de sluis te helpen. Een toename van ruim 11 miljoen bezoekers en 45.000 beldrukkers ten opzichte van 2023. Toen werd de website 8,2 miljoen keer bezocht en de visdeurbel 105.000 keer ingedrukt. Het merendeel van de websitebezoekers kwam dit jaar uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Brazilië.

Internationale belangstelling voor de visdeurbel

Van over de hele wereld was dit jaar aandacht voor de visdeurbel. De ecologen vertelden daarover aan diverse nieuwszenders, talkshows en televisieprogramma’s. Zo was onze Utrechtse Weerdsluis te zien in Amerika, Duitsland, Engeland, Zuid Afrika, Brazilië, Nieuw Zeeland en Servië. Het belang van de visdeurbel wordt onderkend, ook op andere plekken wordt onderzocht of een visdeurbel mogelijk is.

Bijzondere vissen

We zagen dit jaar ook weer vele bijzondere vissoorten voorbij komen. Opvallend was dat we veel meer palingen (tientallen) en karpers zagen. Ook kwam de meerval een paar keer langs en hebben we voor het eerst de zeelt gezien. De baars, brasem en blankvoorn kwamen het meest voorbij.

Visdeurbel interactiever dan ooit

Met een vernieuwde, tweetalige website, en een wekelijks visdeurbeljournaal door ecoloog Mark van Heukelum, was de visdeurbel interactiever dan ooit! Verder startte de campagne, Onderdompelen, die de waterwereld van Utrecht op de kaart zet. En was enkele weken bij de Weerdsluis Barry de Baars te bewonderen.

Visdeurbel in 2025

Vanaf 3 maart 2025 is het weer mogelijk om op de visdeurbel te drukken en migrerende vissen te helpen. De camera staat dan opnieuw in het water bij de Weerdsluis en webbezoekers kunnen dan weer maandenlang naar de live camerabeelden onder water kijken.De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en OAK consultants.