Zaak in beeld: The Joker

‘Wij verbinden omdat bij ons alles kan. Daar zijn we trots op’

Het is niet echt een onopvallende gevel daar op de Oudegracht. Drie dobbelstenen steken mooi uit en af op de blauwe ondergrond. Het vermoeden dat je te maken hebt met een spellenspeciaalzaak is niet onterecht. Maar toch is The Joker (de naam zegt ook al veel) meer dan dat. De winkel is duidelijk en markant aanwezig in het Museumkwartier.

Al 26 jaar is deze winkel van Ron Huising en Erno Eekelschot nauw verbonden aan het Museumkwartier. “Veel bezoekers en inwoners van het Museumkwartier spelen veel spellen. Zij, en natuurlijk alle andere bezoekers, komen hier graag en zijn hier dus aan het goede adres voor onze speciale spellen.”

Bedrijfsbijeenkomsten

Naast allerhande spellen beschikt de winkel over een sfeervolle werfkelder waar je spelletjes kunt spelen, hapjes en drankjes kunt kopen en waar The Joker ook bedrijfsbijeenkomsten organiseert. Erno: “In The Joker vind je speciale spellen. Maar ook gewoon Mens-erger-je-niet, Monopoly, schaak- en damspellen en Scrabble, maar wij presenteren zeker ook de minder gangbare spellen. Heel specialistische spellen vooral voor volwassenen, denk daarbij aan wargames. Maar ook originele gezelschapsspellen, denk- en puzzelspellen en veel verschillende kinderspellen. We hebben zelfs ‘eenpersoonsspellen. Ook geven we demonstraties zodat je niet zomaar een spel koopt waar je later spijt van hebt.”

Meer dan een spellenwinkel

Met mooi weer, kun je ook buiten aan de gracht zitten en is er een uitgebreid assortiment drankjes en snacks/snoep beschikbaar. “Uiteraard verkopen we graag spellen, maar we willen meer zijn dan alleen een spellenwinkel. Mensen kunnen tijdens onze openingstijden altijd komen spelen. Hoewel, soms vergeten we de tijd en staan we pas om middernacht buiten.”

Verbinden

The Joker organiseert ook speciale speldagen, er worden regelmatig verschillende Magic-toernooien gespeeld en er zijn ook pre-release demonstraties van nieuwe spellen en is er ruimte voor kinderfeestjes. Alles kan en gebeurt dus in The Joker. “Wij verbinden omdat bij ons alles kan. Daar zijn we trots op.”

Tweedehands spellen

De komende jaren zitten de mannen van The Joker niet stil. “We proberen ons voor te stellen hoe de komende tien jaar er voor de winkel uit gaan zien, en daar maken we plannen voor. Zo willen we de pui gaan vervangen, tweedehands spellen in- en verkopen en kleine veranderingen aanbrengen in het interieur. Niet te veel, omdat alles verandert maar de Joker niet.” 


Tekst: Thijs-Jan Lanning/Lawine Communicatie Foto: Lawine Communicatie