Zaak in beeld: Bureaubewust

25 jaar speciaalzaak in duurzame artikelen

Na een korte aanloopperiode in 1993 (vanuit huis aan de keukentafel, met een papieren catalogus en een monsterkoffertje) openden Betsie Wassenaar en Ton Bals op 12 oktober 1994 hun winkel Bureaubewust aan de Zakkendragerssteeg 12 te Utrecht. Volgens de ‘deskundigen’ kon dit nooit een succes worden. Dit jaar vierden ze hun 25-jarig bestaan.

Speciaalzaak

Van ‘milieuvriendelijke kantoorvakhandel’ heeft Bureaubewust zich in die 25 jaar ontwikkeld tot een speciaalzaak met een breed assortiment duurzame artikelen. Naast houten bureau-accessoires kwam er houten speelgoed, vervolgens kraamcadeautjes, babykleertjes van bio-katoen en tenslotte eco-mode van hennep voor volwassenen. Via de houten woonaccessoires kwam het keramiek in de winkel.

Eigen karakter

Van etuis is het een kleine stap naar tassen van recycled materiaal of kurk. Enveloppen om een factuur te versturen worden nauwelijks nog verkocht. Faxrollen hebben ze zien komen en zien gaan. Maar mooi papier voor bijzondere toepassingen blijkt van alle tijden. En op je werk of op school moet je ook eten en drinken dus werd het assortiment uitgebreid met waterflessen, thermosflessen, lunchwikkels en RVS-broodtrommels.

Zo hebben Betsie en Ton steeds geprobeerd mee te bewegen met de ontwikkelingen zonder hun eigen uitgangspunten uit het oog te verliezen. Bureaubewust heeft steeds zijn eigen karakter behouden.

Klassieke muziek

Nog steeds draaien ze klassiek muziek in hun winkel. Klanten blijken dit erg te waarderen. En klanten blijven zich welkom voelen. ‘Milieuvriendelijk’ werd ‘klimaatvriendelijk’ of ‘cradle-to-cradle’ of ‘duurzaam’ of ‘circulair’ of ‘groen’ of ‘ecologisch’ of ‘maatschappelijk verantwoord’ of ‘fair trade’ of . . .    Maar de producten bleven mooi, bruikbaar en betaalbaar.

Gezellig winkelstraatje

Dankzij de inzet van betrokken ondernemers en bewoners hebben Betsie en Ton de Zakkendragerssteeg zien veranderen van een achterafsteegje tot een gezellige winkelstraatje. Zo’n sfeervol straatje waar je op vakantie naar op zoek bent: bijzondere winkeltjes en restaurantjes in de luwte van het historische centrum.