Zaak in beeld… Mermaidy

Het Stadhuiskwartier zit vol met mooie en unieke winkels, bedrijven, horeca. Wij willen wel eens weten wie en wat er achter die ‘zaken’ schuilgaan. Deze keer spraken we Serena Kok, eigenaar van fairtradewinkel Mermaidy, Telingstraat 9.

‘Ik verkoop alleen producten met een eerlijk verhaal’

Het is een van die prachtige winkelstraatjes van Utrecht: de Telingstraat. Een beetje verstopt achter Neude, Stadhuisplein en Janskerkhof. Zo’n straatje waar je, naast filmtheatercafé ’t Hoogt, de leukste en meest bijzondere winkels treft. Zo’n winkel als Mermaidy, waar je cadeaus, mode en woonaccessoires kunt kopen. Alles uiteraard fairtrade.

Eerlijke producten

Serena begon in september 2015 haar fairtradewinkel in de Telingstraat. Veertien jaar geleden had ze hier, pal naast het pand waar ze nu zit, ook al een zaak: Hadiah. Hier verkocht ze oosterse woonaccessoires. “Na 3,5 jaar ben ik daar mee gestopt omdat ik merkte dat het concept niet meer bij me paste. Ik wilde weten hoe, waar en door wie de producten die ik verkocht, werden gemaakt. De meeste leveranciers konden of wilden daar geen eerlijk antwoord op geven. Zo wilde ik mijn geld niet meer verdienen, ik wilde eerlijke producten verkopen. Producten met een goed verhaal! Ik ben toen gaan werken in verschillende woonwinkels en heb veel ervaring opgedaan.”

Meerminnen

Toen het ondernemersbloed weer begon te kriebelen, waren de plannen voor een eigen zaak snel weer gemaakt. “Ik ben Mermaidy begonnen omdat ik in Utrecht geen betaalbare eerlijke en duurzame mode- en woonaccessoires vond. Eerst met alleen een webshop en na een jaar met een fysieke winkel: Mermaidy. Naar mijn naam: Serena. De Sirenen uit de Griekse mythologie waren dames, of meerminnen. Vanuit die gedachte kwam als vanzelf Mermaidy bij me op.”

Jugendstil

Het toeval wil dat het prachtige Jugendstilpand met de houten gevel naast haar oude winkel te huur stond. “Daar was ik altijd al verliefd op. De winkel is duurzaam ingericht. Het inventaris bestaat voornamelijk uit gebruikte materialen en meubels, de verlichting is led en de energie komt van de meest groene energieleveranciers.”

Creatievelingen

“Qua assortiment kies ik uitsluitend voor gecertificeerde fairtradeproducten, duurzame producten en producten gemaakt door Utrechtse creatievelingen. Zelf ben ik ook erg creatief en vind ik het een leuke uitdaging om afgedankte producten weer een nieuw leven te geven. Zo maak ik van kapotte of oude sieraden weer nieuwe, knap ik oude meubeltjes op en pimp ik graag afgedankte bloempotten en vazen op. Haken doe ik ook graag.”

Toegankelijk

Bij Mermaidy kun je terecht voor eerlijke en duurzame cadeaus voor jezelf of iemand anders op het gebied van mode en wonen. “Het contact met de klant vind ik erg belangrijk, dus ik maak graag tijd voor een praatje. In de winkel vind je kleding van Bamboe, Tencel (houtpulp) en biokatoen, diverse gerecyclede en ge-upcyclede producten en een groot assortiment fairtrade woonaccessoires. En nu natuurlijk prachtige kerstversiering en kerstcadeaus. In de toekomst breid ik graag het kledingassortiment uit en ook de webshop zodat de producten van Mermaidy voor iedereen toegankelijk zijn.”

Ook deze winkel is te vinden op onze winkelgids www.centrumutrecht.nl