Ontwerp Jaarbeurspleingebouw bekend

Woensdag is het winnende ontwerp bekend gemaakt van het gebouw dat het Jaarbeursplein moet gaan sieren. Onder de naam Oopen krijgt Utrecht er een iconisch kantoorgebouw bij van 105 meter met daarin een nachtclub, culturele voorzieningen, werk- en sportplekken én een restaurant en publiek toegankelijke ‘kroon’ in de top van het gebouw. Het gebouw wordt grotendeels publiek toegankelijk.

Het gebouw komt op het Jaarbeursplein, direct aan Utrecht Centraal. Het unieke ontwerp onderscheidt zich in het Stationsgebied door zachte en ronde vormen, warme materialen en groene terrassen. Door de duurzame ontwerpkeuzes wil Oopen de eerste multifunctionele CO2 neutrale toren in Nederland worden. Het ontwerp komt van de Londense architect Heatherwick Studio in samenwerking met Barcode Architects. Initiatiefnemer is duurzame projectontwikkelaar Edge.

Er is in en om het gebouw 24 uur per dag iets te beleven. Ook komen er onder het gebouw 3200 fietsparkeerplaatsen en biedt het vrij te bezoeken uitkijkpunt een geweldig uitzicht over de stad. Start van de bouw staat gepland voor 2025 en in 2028 wordt Oopen in gebruik genomen.

Afbeeldingen: Oopen©HeatherwickStudio for Edge