Wandel mee door de geschiedenis van warenhuis Magazijn De Zon

Theatergezelschap Stadsavonturen verzorgt op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, drie theaterwandelingen door Magazijn De Zon, het oude pand van V&D aan de Stadhuisbrug. Veel Utrechters kennen dit gebouw als de voormalige vestiging van de bibliotheek en boekhandel Broese, maar van omstreeks 1900 tot 1973 was het een warenhuis van V&D. Deze sfeer kun je opsnuiven tijdens StoryTrail Magazijn De Zon.

Wethouder De Vries (vastgoed): “Als er één pand is dat van ons allemaal is, dan is het wel Magazijn De Zon. Na onder meer warenhuis, bibliotheek en boekhandel komt het Literatuurmuseum hier over een paar jaar naartoe. Daarvoor moeten we het pand restaureren, maar voordat dat gebeurt krijgen Utrechters nog een paar keer de kans om op plekken te komen waar normaal de deuren gesloten bleven.”

Voordat het V&D werd stond het pand bekend als ‘Magazijn De Zon’. De gevel loopt van de Oudegracht over de Stadhuisbrug tot en met de Choorstraat. Onder het pand liggen een paar van de oudste werfkelders van de stad. Het magazijn slokte steeds meer pakhuizen op totdat de huidige gevel verrees. Maar de sporen van die rijke historie zijn nog steeds te zien. Dit is altijd al het magazijn van het oude Utrecht geweest.

Theatergezelschap Stadsavonturen ontwikkelde speciaal voor Magazijn De Zon een StoryTrail. Een levendige verhalenwandeling waarin je als inwoner van nu in contact komt met de mensen die de afgelopen eeuwen hier woonden, werkten en uiteindelijk bouwden wat er tegenwoordig staat.

Tijdens open monumentendag, zaterdag 9 september, beginnen de voorstellingen om 12:30, 14:00 en 15:30 uur. Er is ruimte voor een beperkt aantal deelnemers en gelet op de rondleiding door de historische kelders is deze rondleiding niet goed geschikt voor mindervaliden*. Meld je een kwartier voor aanvang op de Stadhuisbrug, bij de trap naar de werf (Oudegracht 167). Benieuwd wat je kunt verwachten? Kijk op www.storytrail.nl/zon.