Verbod zwaar verkeer Lange en Korte Smeestraat, Ganzenmarkt en Schoutenstraat

Vanaf 1 juni 2023 mogen er geen vrachtauto’s of andere zware voertuigen meer rijden op de Lange en Korte Smeestraat. En vanaf 9 mei niet op de Ganzenmarkt en Schoutenstraat. Deze maatregelen zijn in het leven geroepen om de middeleeuwse kelders die onder de straat liggen te beschermen.

Onder de Lange en Korte Smeestraat liggen historische straatkelders. Deze kunnen schade oplopen door te zwaar verkeer. Vanaf 1 juni 2023 mogen er geen vrachtauto’s of andere zware voertuigen meer rijden op de Lange en Korte Smeestraat. En vanaf 9 mei niet op de Ganzenmarkt en Schoutenstraat.

 Onder de Lange en Korte Smeestraat liggen historische straatkelders. Deze kunnen schade oplopen door te zwaar verkeer. Vanaf 1 juni 2023 mogen daarom over de Lange en Korte Smeestraat geen zware voertuigen meer komen:

 • met een aslast van meer dan 2 ton (inclusief lading)
 • die zwaarder zijn dan 3500 kg in totaal (vrachtauto’s)
 • die breder zijn dan 2,30 meter    

Bestelauto’s en personenauto’s mogen hier wel rijden. Bij het kruispunt Lange Smeestraat en Springweg worden paaltjes geplaatst. Chauffeurs van zware voertuigen kunnen bij dit kruispunt dan alleen nog rechtsaf om via de Springweg en Geertebolwerk terug te rijden.

Alternatieven voor vervoer naar Lange Smeestraat of Lange Nieuwstraat/Museumkwartier-Zuid

Op de volgende manieren kunt u spullen vervoeren:

 • Met een bestelauto. Dit kan ook met een aanhanger, als het totaal niet langer is dan 9 meter en niet te zwaar of breed is.
 • Over water. Bijvoorbeeld met de gemeentelijke Bier- of Ecoboot of met een marktpartij (CityPort)
 • Via een stadshub aan de rand van de stad. Zij brengen dan de goederen met de juiste (elektrische) voertuigen bij het afleveradres.

Als u toch een vrachtauto gebruikt, moet u:

 • laden en lossen bij het Geertebolwerk, of
 • via het Domplein rijden om in Museumkwartier-Zuid te komen. Dit kan alleen met een ontheffing voor het inrijverbod op het Domplein. Aan deze ontheffing zijn voorwaarden verbonden. U kunt een ontheffing aanvragen via Ontheffing Domplein. Een aanvraag duurt 10 werkdagen. 

Geen (te) zwaar verkeer meer langs Ganzenmarkt en Schoutenstraat

Op de hoek van de Ganzenmarkt en Schoutenstraat liggen kelders onder de straat, direct naast het gebouw van Twintig Utrecht. Deze kelders zijn beschadigd door verkeer dat over de straat rijdt.

De straat van de Ganzenmarkt tussen Schoutenstraat en Oudegracht wordt vanaf 9 mei 2023 helemaal autovrij.  In de Schoutenstraat mogen geen zware voertuigen meer komen:

 • met een aslast van meer dan 2 ton
 • die zwaarder zijn dan 3500 kg in totaal (vrachtauto’s)
 • die breder zijn dan 2,30 meter

Personenauto’s en bestelauto’s (als ze niet te zwaar beladen zijn) mogen op bepaalde tijden nog wel rijden in de Schoutenstraat. 

Alternatieven voor vervoer Ganzenmarkt en Schoutenstraat

Bedrijven in de Schoutenstraat kunnen worden bevoorraad vanaf de Neude of de Minrebroederstraat. Bedrijven aan de Ganzenmarkt kunnen worden bevoorraad vanaf de Minrebroederstraat.

Meer informatie