Van place to buy naar place to be

De leegstand in winkelstraten in Nederland lijkt af te nemen. Onderzoeksbureau Locatus becijferde dat de leegstand afgelopen jaar landelijk afnam met ruim 1700 panden. Met een leegstandspercentage van 6 procent is Nederland terug op het niveau van 2011. In Utrecht liep het aantal leegstaande winkelpanden in de binnenstad terug van 40 in 2021 naar 26 halverwege 2022.

Ons doel om met het centrum van een Place to buy naar een Place to be te gaan lijkt steeds meer vruchten af te werpen. We mogen trots zijn op het project Morgen Mooier Maken dat we samen met Gemeente Utrecht, VCOC en Utrecht Marketing in het leven hebben geroepen om de leegstand tegen te gaan. Daarnaast is er ook sprake van een trend dat de consumentenbestedingen lijken te verschuiven van online naar fysiek en zorgen dalende huurprijzen voor nieuwe mogelijkheden voor nieuwe concepten.

We zien dat een aantal panden weer gevuld is met winkels waarvan er opvallend veel bij zijn gekomen waar vintagekleding wordt verkocht. ‘Fast fashion’ maakt plaats voor ‘slow fashion’. Daarnaast worden er ook nieuwe woningen gerealiseerd in het winkelgebied. Zo wordt het voormalige H&M-pand op de Steenweg voor het grootste deel omgebouwd tot appartementen. En zo zijn er op dit moment twaalf projecten in het centrum waarbij woningen boven winkels worden gerealiseerd, goed voor zo’n negentig potentiële woningen.

Lege winkels krijgen in veel gevallen een nieuwe functie en de gemeente voert actief beleid om leegstand te bestrijden. Voorheen was een ruimte in de binnenstad onbetaalbaar voor jonge ondernemers. Dankzij de subsidies die variëren van 11.250 euro voor een activiteit van maximaal drie maanden tot 75.000 euro voor activiteiten van zes maanden tot een jaar of langer, die beschikbaar zijn gekomen via Morgen Mooier Maken, komen zij nu wél in aanmerking voor een felbegeerde plek.

Meer weten wat de mogelijkheden zijn om in aanmerking te komen voor subsidie of wil je gewoon je plannen met ons bespreken? Kijk dan eens op www.startinhethart.nl en neem contact met ons op.