Utrechtse visdeurbel weer geopend

Het vismigratieseizoen is gestart en dus gaat ook de visdeurbel in Utrecht weer open. Op vrijdagochtend 1 maart opende wethouder Linda Voortman samen met hoogheemraad Gijs Stigter en kinderen van OBS de Koekoek, de visdeurbel bij de Weerdsluis.

Mensen kunnen via visdeurbel.nl de vissen weer via een onderwatercamera in de gaten houden en op de digitale visdeurbel drukken als er vissen voor de sluis zwemmen. De sluiswachter opent de sluis als er voldoende vissen liggen te wachten voor de sluis. Vorig jaar belden mensen 105.000 keer aan om duizenden vissen door de sluis te helpen. De website werd maar liefst 8,2 miljoen keer bezocht, met ruim een miljoen unieke bezoekers. Het merendeel kwam uit Duitsland en de Verenigde Staten.

Vissen spotten op de bodem van de Utrechtse gracht komt dit jaar nog dichter bij de kijker. Met een vernieuwde, tweetalige website met chatfunctie, een wekelijks visdeurbeljournaal en de mooiste vissenfotowedstrijd, is de visdeurbel in 2024 interactiever dan ooit! Daarnaast is enkele weken bij de Weerdsluis Barry de Baars te bewonderen. Barry, een indrukwekkende opblaasvis van 7 meter, brengt het unieke onderwaterleven even boven water. Een baars die de vissen een gezicht geeft!

Wethouder Voortman: ‘De visdeurbel wordt elk jaar massaal omarmd door Utrechters en mensen ver daarbuiten. Vorig jaar was er ook veel internationale aandacht. Dat laat zien hoeveel mensen plezier ervaren aan de visdeurbel, maar ook hoe belangrijk deze is. Het is een prachtig initiatief om kennis over de natuur onder water te vergroten.’

Utrecht vindt gezond leven onder water heel belangrijk. Samen met Het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) zijn op verschillende plekken in de grachten en singels structuren onder water aangelegd. Hoogheemraad Gijs Stigter: ‘Als waterschap werken we volop aan schoon en gezond water. Daarom leggen we onder andere natuurvriendelijke oevers en vispassages aan om vissen volop de ruimte te geven. Zo vergroten we het leefgebied van vissen. De visdeurbel maakt mensen op een aansprekende manier bewust van de vaak onzichtbare wereld van het water.’

Ook werken we samen met burgerinitiatief DOMunderWater. Zij willen een zoetwaterrif bouwen in Utrecht met natuursteenblokken van de Domtoren. Dat zorgt voor levendige en zichtbare onderwaternatuur.

Vorig jaar belden mensen 105.000 keer aan om duizenden vissen door de sluis te helpen. De website werd maar liefst 8,2 miljoen keer bezocht, met ruim een miljoen unieke bezoekers. Het merendeel kwam uit Duitsland en de Verenigde Staten.

De baars en brasem kwamen vorig jaar het meest voorbij. We zagen ook weer bijzondere vissoorten, zoals een meerval en de paling.

Samenwerking De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, OAK consultants en HDSR.