Supermarkt Boon’s bevoorraad over water

Boon’s Markt is woensdag als test voor het eerst bevoorraad over water. Het is voor het eerst dat er voor detailhandel vervoer over water wordt getest in Utrecht. Volgens de gemeente is de test geslaagd. Vervoer over water gaat een steeds grotere rol spelen bij het uitstootvrij maken van het centrum en draagt bij aan de bereikbaarheid.

De supermarkt aan de Ganzenmarkt is voor vervoerders lastige om te bevoorraden, omdat er onder de supermarkt werfkelders zitten. Deze zijn kwetsbaar en daarom geldt een gewichtsbeperking van twee ton per as en een vrachtautoverbod. De supermarkt ligt wel dichtbij de Oudegracht en vervoer over water lijkt daarom een uitkomst voor de bevoorrading van deze supermarkt. Lees het hele artikel hier

De goederen legden de weg naar Boon’s af op een elektrische boot van Circle Line Logistics die werd geladen bij Cityport Utrecht in de Liesboschhaven. Van daaruit ging het naar het centrum van Utrecht. Tijdens de test werden rolcontainers op de boot geladen, waarmee een echte levering werd nagedaan. Bij de Liesboschhaven werd een bundeling van verschillende type goederen van verschillende leveranciers op de elektrische boot geladen. Op de terugweg is met de boot bij horeca langs de Oudegracht lege flessen en vaten opgehaald. Op deze manier is er met een volle boot heen én teruggevaren.  

“Door de beperking van het maximale gewicht moesten we op deze locatie nadenken over alternatieve vormen van vervoer”, zegt wethouder Eva Oosters (Emissieloos vervoer). “We staan als steden voor enorme uitdagingen met het emissievrij maken van onze steden. Vervoer over water is een veelbelovende logistieke oplossing. Ook om de binnenstad bereikbaar en leefbaar te houden. We gaan in Utrecht meer vervoer over water stimuleren net als elektrische bakfietsen en goederen bundelen via hubs aan de randen van de stad. Dit is hoe Utrecht de toekomst van de stadslogistiek ziet. Daar komt bij dat vanaf 1 januari 2025 de zero-emissiezone ingaat en nieuwe bestel- en vrachtauto’s in de binnenstad zoveel mogelijk uitstootvrij moeten zijn”.

Vervoer over water is niet nieuw in Utrecht. Een aantal bouwprojecten en horecagelegenheden in de binnenstad worden nu al via het water bevoorraad. Met de aanleg van 250 extra aanmeerplaatsen voor elektrische goederenboten zoals voor de bier- en ecoboot aan de Oudegracht en de aanleg van twee tot vier stadshaltes aan de singel de komende jaren, wordt het vervoer over water een steeds beter alternatief voor vervuilend vrachtverkeer over de weg. Utrecht stimuleert initiatieven uit de markt om meer logistiek over water te organiseren. Deze proef is daar een goed voorbeeld van.

Meer informatie over slim en schoon goederenvervoer vind je op www.utrecht.nl/slimgoederenvervoer, en specifiek voor water op www.portofutrecht.nl Wil je als bedrijf ook ontdekken wat vervoer over water voor jou kan betekenen, schrijf je dan in voor het Port of Utrecht event op woensdag 27 maart.