‘Op naar de nieuwe Post!’

Het Vredenburgkwartier staat bekend om zijn vele winkels en horecagelegenheden. Veelal vind je hier de grote ketens en ook menig restaurant en café mag hier op landelijke bekendheid rekenen. Maar onderschat ook de diversiteit niet in dit centrumkwartier. Er zijn tal ondernemers die iets speciaals willen neerzetten in dit kwartier, die hun nek uitsteken.

Tekst: Thijs-Jan Lanning Foto: Angeliek de Jonge

‘Broese kiest met Post Utrecht voor vernieuwende boekhandel in een monumentaal pand’

Neem maar eens het Zeister ondernemersechtpaar Van Doorn. Een paar jaar geleden staken zij behoorlijk hun nek uit door de naam Broese weer terug te brengen op de Stadhuisbrug, de plek waar het al sinds 1974 had gefloreerd. Inmiddels zijn ze al weer vijf jaar thuis in het Vredenburgkwartier. Maar niet voor lang meer, want begin 2020 worden ze trotse medebewoners van het monumentale herontwikkelde postkantoor op de Neude: Post Utrecht in het Stadhuiskwartier.

Boekverkopers

De huidige locatie is natuurlijk nog steeds prachtig. Midden in het centrum, tegenover het stadhuis en op slechts twee steenworpen afstand van de Dom. Broese Boekverkopers, want die toevoeging moest wel echter de naam komen, is een vertrouwd adres voor de Utrechtse boekenliefhebber en ver daarbuiten. Na een befaamd verleden onder de namen Broese Kemink, Broese Wristers en Selexyz Broese, leek in 2014 onder de naam Polare een einde te komen aan de rijke geschiedenis van de boekhandel in hartje Utrecht. Tot dat op 28 maart van dat jaar bekend werd dat Erik en Sandra van Doorn, eigenaren van boekhandel Kramer & van Doorn in Zeist de winkel nieuw leven in gingen blazen. Daarmee kwam de oude vertrouwde naam Broese weer terug in het straatbeeld. Broese Boekverkopers was een feit.

Post Utrecht

De boekhandel is een van de grootste in Nederland en heeft in Utrecht een geschiedenis die teruggaat naar 1845. Een begrip in Utrecht en omgeving. Ten tijde van het gesprek dat wij hadden met het echtpaar Van Doorn, werd duidelijk dat de al langer spelende vraag over verhuizing van Broese naar het nieuw ontwikkelde postkantoor op de Neude, beantwoord werd. Wat niemand meer leek te verwachten, gebeurde toch: vanaf begin 2020 is Broese te vinden in het monumentale ‘Post Utrecht.’

Post Utrecht artist impression

Gekoesterde wens

De Stadhuisbrug wordt dan na al die jaren verlaten en ingeruild voor een prachtige nieuwe locatie aan de Oudegrachtzijde van het multifunctionele complex en daarmee volgt Broese de Openbare Bibliotheek die eerder al koos voor die plek. Zo blijven de twee elkaar op hun nieuwe locaties dus trouw. Voor Broese gaat hiermee een gekoesterde wens toch nog in vervulling, want lang leek het er op dat de boekhandel de ‘bieb’ niet zou kunnen volgen naar het nieuwe complex. “Hier zijn wij natuurlijk ontzettend blij mee”, aldus Erik en Sandra van Doorn. “Wij kijken er naar uit op deze inspirerende locatie een onderscheidende boekhandel voor de stad Utrecht neer te zetten, zowel in formaat als in kwaliteit zoals die sinds jaar en dag van ons wordt verwacht. Ook is het prettig dat de gewaardeerde samenwerking met de bibliotheek op deze wijze weer onder één dak voortgezet kan worden. Een boekenpaleis gericht op de toekomst dat een ‘City of Literature’ waardig zal zijn in deze, in vele opzichten, uitdagende tijden!”

Iconische naam

Vijf jaar geleden is het al weer dat Erik en Sandra van Doorn de failliete boedel van Polare overnamen en de iconische naam weer terug brachten. “Het eerste wat we deden was de naam Broese in ere herstellen. Want hoe kun je die nou weggooien. Voor het eerst was de boekhandel geen onderdeel meer van een keten en konden we zelf het beleid in de winkel bepalen. Zo zijn we weer teruggegaan naar het aanbieden van een groot assortiment. Dat is ook onze kracht in onze winkel Kramer & Van Doorn in Zeist. En dat loopt goed. Waarbij we moeten zeggen dat Broese het natuurlijk als winkel nooit slecht heeft gedaan, dit in tegenstelling tot de ketens waartoe het heeft behoord. De overname van Broese is een verrijking van ons leven.”

Van Vredenburgkwartier naar Stadhuiskwartier

De eigenaren van Broese kunnen de verdeling van het centrum in kwartieren vooral waarderen vanwege het onderscheid dat daarmee wordt aangebracht in de verschillende delen van het centrum. “Zonder deze verdeling, zou het centrum een te groot geheel zijn. Dan zijn er ook te veel verschillende belangen en bereik je uiteindelijk niets. Binnen afgebakende, kleinere gebieden is de saamhorigheid groter en gedeeld belang leidt tot meer. Wij hebben persoonlijk niet zo veel met het Vredenburgkwartier an sich, maar wel met dit deel van het centrum. Wij zitten natuurlijk ook in de uiterste hoek van het gebied. Wel denken wij dat het voor de consument niet zo veel uit maakt. Maar de indeling leidt wel tot een meer professionele en persoonlijke benadering voor, door en namens de ondernemers.”

Vanaf 2020 dus vinden we Broese terug in het Stadhuiskwartier maar nog steeds met uitzicht op de Oudegracht.

Wie, wat, waar & wanneer?

Broese Boekverkopers
Stadhuisbrug 5

3511 KP Utrecht

030 – 233 5200

klantenservice@broeseboekverkopers.nl

www.broeseboekverkopers

Openingstijden

Ma     12:00 - 18:30
Di      10:00 - 18:30
Wo    10:00 - 18:30
Do     10:00 - 21:00
Vr      10:00 - 18:30
Za     10:00 - 18:30
Zo     12:00 - 18:00

[kader]

Het voormalige postkantoor aan de Neude wordt door a.s.r. real estate momenteel omgebouwd tot een multifunctioneel complex, waarin ook de nieuwe Centrale Bibliotheek, foodmarkt van Albert Heijn, diverse winkels en horeca worden gevestigd.

Naar verwachting wordt Post Utrecht vanaf het derde kwartaal 2019 gefaseerd opgeleverd, zodat het monumentale gebouw in het eerste kwartaal van 2020 de nieuwe bestemming in Utrecht wordt. Naast Broese worden ook Bever Sport en Sostrene Grene aan de zijde van de Oudegracht gevestigd. Ahold opent aan de zijde van de Potterstraat in het souterrain een nieuw foodmarkt concept. De entree van de Centrale Bibliotheek en de openbare fietsenstalling zijn te bereiken aan de Neude-zijde.