Neude wordt aantrekkelijk stadsplein

Als het aan de gemeente Utrecht ligt, wordt de Neude een aantrekkelijk stadsplein waar mensen prettig kunnen wandelen en zitten. Er komen banken en extra bomen. Ook worden de fietsenrekken vervangen door nieuwe rekken waar meer fietsen in passen. En de route naar de bewaakte fietsenstalling wordt zichtbaar aangegeven op straat.

Het historische plein wordt momenteel gevuld met geparkeerde fietsen, terrasmeubilair en afvalcontainers. Wethouder Lot van Hooijdonk (Mobiliteit): “We willen de Neude veranderen in een plek waar mensen comfortabel kunnen zitten en afspreken. Dit betekent minder fietsen op het plein en meer openbare zitplekken. Extra bomen en groen zorgen ervoor dat deze bijzondere plek in het centrum het hele jaar door aangenaam is.”

In de laatste twee weken van maart graaft de gemeente proefsleuven op het plein om te kijken waar de kabels en leidingen in de grond liggen. Deze informatie is nodig om te bepalen waar precies de nieuwe bomen geplant kunnen worden. De bomen worden gepland vanaf eind 2024. Sommige boomspiegels worden groen ingericht. In de zomer plaatst de gemeente ronde banken op het plein, zodat er naast de terrassen ook zitruimte is.

Met deze nieuwe inrichting en uitstraling van het plein wil de gemeente het minder aantrekkelijk maken om fietsen te parkeren op de Neude. Daarnaast komen er nieuwe fietsenrekken aan de zijkanten van het plein, zodat er meer fietsen kunnen worden geparkeerd. Verder brengt de gemeente markeringen op het wegdek aan om fietsers de weg te wijzen naar de bewaakte, ondergrondse fietsenstalling aan het plein. 

De gemeente is in gesprek met ondernemers op de Neude en organisatoren van Tweetakt en Koningsdag over hoe deze evenementen kunnen passen bij de nieuwe indeling van het plein. Andere organisatoren die van plan zijn om een evenement op het plein te organiseren, worden door de gemeente per brief op de hoogte gebracht, zodat ze hiermee rekening kunnen houden bij het plannen van hun evenement.