Mobiele camera voor handhaving brom- en snorfietsregels

Utrecht zet vanaf 15 april een mobiele kentekencamera in voor de handhaving op brom- en snorfietsregels. Uit metingen blijkt dat ongeveer driekwart van de brom- en snorfietsers nog op het fietspad rijdt op plekken waar dat niet is toegestaan. De camera controleert of brom- en snorfietsers op de rijbaan rijden.

Gemeentelijke handhavers controleren gezamenlijk met politie en handhaven op snelheid, de plaats op de weg en het dragen van een helm. Toch zijn er plekken waar brom- en snorfietsers doorsteken of op de fietspaden blijven rijden. De gemeente verwacht dat digitale handhaving stadsbreed zorgt voor een betere naleving van de plek op de weg. Daarmee verbetert de verkeersveiligheid.

Utrecht zet de mobiele kentekencamera voor een periode van zeker één jaar in. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft toestemming gegeven voor de inzet van de camera. De camera gaat op 15 april in werking. Met deze camera kan er op verschillende plekken 24 uur per dag gehandhaafd worden. Brom- en snorfietsers die op het fietspad rijden waar dit niet mag kunnen een boete op de deurmat verwachten.

De mobiele camera verplaatst binnen het gebied waar de snorfiets op de rijbaan moet rijden. Dit gebied wordt met verkeersborden aangegeven. De camera wordt ingezet bij drukke fietsroutes waar een verhoogd risico is op verkeersongevallen door brom- en snorfietsers op het fietspad. Ook zijn locaties met veel meldingen meegenomen. Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/snorfiets.