Meer levendigheid en groen in straten rond TivoliVredenburg

De openbare ruimte tussen TivoliVredenburg, Hoog Catharijne en het Vredenburgplein moet groener, beter verlicht en veiliger worden. In het ontwerp dat het college naar de gemeenteraad heeft gestuurd is geen plek meer voor geparkeerde fietsen.

De herinrichting van de openbare ruimte is onderdeel van de gebiedsaanpak rond TivoliVredenburg. In de loop van 2024 krijgt muziekcentrum TivoliVredenburg een extra entree op de hoek van het Vredenburgplein en wordt de zichtbaarheid van TivoliVredenburg verbeterd door middel van verlichting en naamgeving en het verlevendigen van de plint in de Vlaamse Toren. De herinrichting van de openbare ruimte is gepland voor de zomer en najaar 2024. 

De straten rond TivoliVredenburg, de zogenoemde Hollandse en Vlaamse Toren, hebben weinig uitstraling en worden in de avonduren als verlaten en sociaal onveilig ervaren. Na het toevoegen van groen en plekken om te zitten is er geen plek meer voor geparkeerde fietsen, daarvoor komt in de directe omgeving meer ruimte.

Inrichting 

De planten en bomen komen in bakken en er komt groen tegen de gevels van de gebouwen. Het groen op straatniveau wordt gecombineerd met plekken om te zitten en ook voor de gevel van TivoliVredenburg komen zitjes. Met goede verlichting zijn deze straten ook in de avond prettig om doorheen te lopen, bijvoorbeeld als nachtroute naar het centraal station. Om ruimte te maken voor groen en verblijven is er alleen plek voor voetgangers en moeten de straten verder vrij blijven voor de toegang voor nood- en hulpdiensten. Er is dan geen ruimte meer voor geparkeerde fietsen, die worden verwijderd als ze worden neergezet. 

Uit onderzoek blijkt dat in de omliggende stallingen (Vredenburg, Laag Catharijne en House Modernes) voldoende capaciteit is om de huidige geparkeerde fietsen van de Hollandse en Vlaamse Toren op te vangen. Klépierre en TivoliVredenburg helpen mee om bezoekers beter te wijzen op deze stallingen. Daarnaast worden in de directe omgeving 200 extra fietsparkeerplekken gemaakt binnen 150 meter op de St. Jacobsstraat, Jacobskerkhof, Lange Koestraat, Catharijnekade, Vredenburg en Rijnkade.