In beeld… Hensley Dirks van Voortuin, Back&Fourth en Stathe

Centrum Magazine Utrecht gaat in gesprek met een betrokken persoon verbonden aan het centrum door een winkel, horecagelegenheid of organisatie. Deze keer gingen we in gesprek met Hensley Dirks. Samen met zijn compagnons is hij eigenaar van drie horecazaken in twee kwartieren: Café Voortuin en Back&Fourth in het Universiteitskwartier en eetcafé Stathe in het Vredenburgkwartier

‘Ik zou nergens anders liever zitten dan hier’

Aan het begin van de Voorstraat, uitkijkend op de Neude, hebben Hensley Dirks en zijn compagnon
en vriend Koen van Duijn plaatsgenomen achter de laptop. Ook horecaondernemers ontkomen niet aan administratieve werkzaamheden. Toch is de sfeer ontspannen in Café Voortuin, een van de drie zaken die de heren bestieren in de stad. Naast Café Voortuin op de Voorstraat, Eetcafé Stathe in de Rozen- straat en Back&Fourth in de Loeff Berchmakerstraat, waar je lekker kunt dansen.

In Café Voortuin is de sfeer ontspannen. Even binnenlopen voor een kop echt goede koffie en een krantje, of uitgebreid borrelen na een lange dag – het team van de Voor- tuin zorgt er altijd voor dat je niets te kort komt. Eigenaar Hensley Dirks: “We hebben aandacht voor onze gasten en vinden goede service belangrijk. Onze drank heeft smaak. De wijnen zijn met zorg gekozen en we hebben heel wat speciaal bieren op fles en op de tap.”

Bring your own

De keuken is verwijderd uit het café. “Voor lekker eten kun je terecht in ons andere café, Stathe. Maar heb je echt honger? Bring your own! Lunch, diner, borrelhapjes, een frisse salade of een vette hap: je mag alles meene- men, afhalen of laten bezorgen. Overal in de buurt zitten tentjes waar je een goede maaltijd af kunt halen, en ook broodjes vind je om de hoek. Wij hebben een verse jus voor bij je croissantje, wij tappen het bier voor je Indische rijsttafel, schenken de wijn bij je tapas en zetten een cola naast je pizza.”

Horecadier

Hensley werkt al sinds zijn studententijd in de horeca en zou ook niets anders willen. Samen met zijn maatje Koen runt hij sinds acht jaar Café de Voortuin en sinds 2013 Café Stathe. “Ik ben op mijn achttiende begonnen in de spoelkeuken bij de Van der Valk. Redelijk vlot daarop hielp ik mee aan de koude kant keuken. Sindsdien ben ik altijd actief gebleven in de horeca soms met een tussenpauze. Ik heb weleens gedacht dat het maar moest ophouden maar de horeca bleef altijd met mij flirten en ik flirtte altijd terug.”

Trots op het geheel

“Natuurlijk zijn er details waar ik persoonlijk extra trots op ben. Het team waarmee we samenwerken bijvoorbeeld. Deze is met de jaren uitgebouwd en capabeler geworden. Zo staat er tijdens koningsdag in de Rozenstraat een pro-
ductie waar we best trots op mogen zijn. Jazz op woens- dag in de Back and Fourth waar echt mooie namen staan en liefhebbers op af komen.”

“Daarnaast zijn er de Stathesessies die het nieuwe seizoen weer van start gaan. Stathe is een eetcafé met een prach- tig bieraanbod en heerlijk eten, twee keer per week live muziek en in het weekend altijd een dj. Back and fourth is een danscafé/club waar iedere jazzliefhebber op woensdag z’n ei kwijt kan en in het weekend een club met diverse muziek van toen en nu, als het maar lekker is.”
‘Geen straat in Utrecht kenmerkt zich zo door het unieke aanbod aan zaken’

Twee stadskwartieren

“Wat mij trekt aan het Universiteitskwartier is de reuring en de diversiteit aan mensen. Het is centrum maar er zijn bijna geen grote conceptketens. Het ontbreken hiervan geeft de straat letterlijk een heel eigen gezicht en hierdoor bestaat de hele straat uit lot- en bondgenoten. Allemaal echte ondernemers. De Voorstraat is een prachtige locatie en ik zou nergens anders liever zitten dan hier. Geen straat in Utrecht kenmerkt zich zo door het unieke aanbod aan zaken als PUHA, Giensch, Plateau, The Village en Ontdekking. Daar zitten Koen en ik dan tussen met onze kroeg.”

Voorkeur

Met drie zaken, heeft er vast wel een de voorkeur. ”Waar ik het liefst ben, ligt aan de dag. Ik ben gek op live muziek dus op woensdag is dat Back and Fourth (live Jazz) of Sta- the met de Stathesessie. Maar eerlijk is eerlijk: Voortuin ons eerste café. Daar kom ik het meest voor een bakje koffie, een krantje, verse jus en een tosti in de ochtend als de andere twee zaken nog gesloten zijn. Daarna gaat hij in de tweede versnelling en zetten we de dag voort.”

Toekomst

Over de toekomst is Hensley kort, maar duidelijk. ”Laten we voorop stellen dat ik de slechtste planner ooit ben. Geen idee dus, maar als er kansen zijn: grijpen of voorbij laten gaan. Voor nu vooral genieten van mijn kinderen en een goede balans vinden tussen werk en privé.”
Ook deze zaken zijn te vinden op de winkelgids centrumutrecht.nl