“Hoe effectief en zinnig is online marketing nu eigenlijk?”

Interview met Dorothé Cras van De Utrechtse Kinderboekwinkel

Om ondernemers te helpen beter vindbaar en zichtbaar te worden online is CMU eind 2019 gestart met een supportprogramma. Eén van de deelnemers van het programma, is Dorothé Cras van De Utrechtse Kinderboekwinkel. Samen met twee van haar collega’s nam ze deel aan de trainingen van het programma. We spraken met haar over hun ervaringen met het supportprogramma tot nu toe!

De Utrechtse Kinderboekwinkel is een kleine kinderboekwinkel met een trouwe vaste klantenkring. “Naast onze vaste klanten zijn er oudere mensen die bijvoorbeeld oma of opa zijn geworden en daarom de winkel weer bezoeken om iets voor kleinkinderen te kopen. Daarnaast zien we hier ook regelmatig dagjesmensen en toeristen. We zien ook dat kinderen de winkel op een gegeven moment ontgroeien. Een 17-jarige beleeft zo’n klein vrolijk kinderboekenwinkeltje heel anders dan toen hij klein was.” De winkel in Utrecht bestaat nu 40 jaar en biedt boeken aan voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Ze hebben naast een fysieke winkel in het centrum van Utrecht ook een webwinkel waarop een behoorlijk deel van de collectie te koop wordt aangeboden.

Visitekaartje voor de winkel

Er is heel veel concurrentie op het gebied van online boekverkoop, ook voor kinderboeken. De snelheid en service die online verkopers bieden, is voor Dorothé en haar kleine winkel niet haalbaar als ze het daarnaast ook nog rendabel wil houden. “Vooral bijzondere boekjes verkopen goed via de webwinkel. Boekjes van Dick Bruna in het Japans of Koreaans die niet overal te koop zijn, verkopen we bijvoorbeeld vrij veel. De doorsnee boeken verkopen ook wel via de website, maar niet superveel. We verzenden geen karrenvrachten elke dag.” 

Een van de eerste dingen waarover Dorothé en haar twee medewerkers moesten gaan nadenken tijdens de trainingen was: ‘Waarom hebben we de website?’ Ze kwamen erachter dat het ook voor De Utrechtse Kinderboekwinkel, die een fysieke winkel combineert met een webwinkel, goed is om online zichtbaar te zijn en eenvoudig gevonden te kunnen worden voor klanten. “Ondanks het feit dat de webwinkel voor ons meer een visitekaartje voor de fysieke winkel is, is het zinvol om aandacht te geven aan onze online zichtbaarheid.”

De Utrechtse Kinderboekenwinkel

Tutten met foto’s & tekst

De Utrechtse Kinderboekwinkel had al drie sociale mediakanalen voordat ze aan het supportprogramma begonnen. Het kostte Dorothé en haar collega’s alleen enorm veel tijd om hier effectief mee aan de slag te gaan. Ze konden eindeloos tutten met foto’s en grappige tekstjes. Dat leverde weliswaar veel plezier op en ook wel wat likes, maar het kostte ook veel tijd en energie. Hierdoor vroeg Dorothé zich vaak af hoe effectief en zinnig het nu eigenlijk is. De worsteling met sociale media was een van de redenen voor Dorothé om deel te nemen aan de trainingen. “We waren al best leuk bezig, maar het kon echt beter. Soms gingen er weken voorbij dat we geen enkel bericht plaatsten. Op andere dagen wilden we wel drie berichten posten, dat is natuurlijk niet verstandig.”

Bloggen

Het supportprogramma van CMU kwam toevallig op haar pad. Dorothé liep al een tijd rond met het idee om te gaan bloggen en de sociale media uit te breiden en te structureren, maar dit kwam nog niet verder dan een idee. Het supportprogramma kwam dus precies op het juiste moment. Ze vond het erg leuk en zinvol om samen met twee collega’s deel te nemen aan het supportprogramma. “Op die manier konden we snel schakelen en direct nadenken over allerlei onderwerpen. Ook werden we ons bewust van hoe we de dingen doen. We dachten na over vragen als: ‘Wat voor winkel hebben we? Wat past er bij ons en wat niet? En waarom?’ We pikten allemaal iets anders op uit de trainingen, waarover we daarna gemakkelijk en snel konden sparren. Het geeft je ook een bepaald jargon samen, dat werkte erg fijn.”

Stof tot nadenken

“De training gaf enorm veel stof tot nadenken en na elke bijeenkomst konden we direct dingen toepassen of uitproberen. Dat werkte erg goed.” Sommige dingen waren te groot of niet te overzien voor Dorothé. Dan vond ze iets te ingrijpend of ging het over een onderwerp dat nog niet voldoende uitgekristalliseerd was voor haar. “Dat is ook prima, we haalden eruit wat voor ons toe te passen was. Dat vond ik heel erg prettig en knap van de trainers.”

Lessen

“We zijn ons bewust geworden van de werking van online activiteiten en dat heeft zeker geleid tot actie. Er staat ook nog veel op de planning.” 
Een van de dingen die Dorothé heeft gedaan naar aanleiding van de trainingen is het aanpassen en het actiever gebruiken van Google Mijn Bedrijf. Door bijvoorbeeld het veranderen van hun vermelding als Boekwinkel naar Kinderboekwinkel en het consequenter reageren op reviews van klanten ziet ze het verkeer naar de website toenemen. 

Daarnaast zijn ze tot het inzicht gekomen dat er enkele dingen op de webwinkel aangepast moeten worden om deze gebruiksvriendelijker en duidelijker te maken. “De webwinkel aanpassen is iets dat nog op de planning staat. We hebben tijdens de trainingen wel inzicht gekregen in wat werkt, wat handig is en wat niet. Ook zien we het belang van een blog nog meer in. Een blog gaat er dus zeker komen. We zijn al druk bezig met het verzamelen van onderwerpen hiervoor, we denken na over de naam en over de plek van de blog op de website. Je kunt in zo’n blog best wel veel laten zien van jezelf. We willen expertise stukken gaan schrijven en inhoudelijke verhalen. Er moet natuurlijk wel écht iets staan!”

Call-to-action

“Wat betreft sociale media ontdekken we steeds meer welke berichtjes raak zijn. Ook merken we welke trucs we kunnen toepassen voor meer betrokkenheid van onze volgers.” Het advies om vaste rubrieken en patronen aan te houden voor sociale media hebben ze opgevolgd en de rubrieken zijn onderling verdeeld. Ze zijn meer berichten gaan inplannen en meer vooruit gaan denken. Ook noemen ze vaker een call-to-action in de berichten. “We zeggen nu niet meer alleen ‘Kijk eens wat een leuk boek’, maar: ‘Aan wie ga jij dit leuke boek voorlezen?’”

Kleine stapjes, mooi resultaat

Er zijn kleine stapjes gezet, maar Dorothé geeft toe dat ze nog veel te doen hebben op het gebied van online marketing. De kleine stappen die al genomen zijn om de marketing van De Utrechtse Kinderboekwinkel een boost te geven, lijken inmiddels hun vruchten af te werpen. Dat geeft veel hoop voor de rest van haar plannen!
Wil je meer weten over het supportprogramma? Bekijk dan deze pagina voor alle mogelijkheden.