‘Het belang van Google moet niet worden onderschat’

Interview met Rob Neuteboom van De Proefkelder & Eethuis Vers

Om ondernemers te helpen beter vindbaar en zichtbaar te worden online is CMU eind 2019 gestart met een supportprogramma. Deelnemer Rob Neuteboom van escaperoom De Proefkelder en lunchroom Eethuis Vers vertelt ons over zijn ervaringen met het supportprogramma tot nu toe.

Rob Neuteboom begon acht jaar geleden met zijn partner Manon Dalderop Eethuis Vers in Utrecht, een klein restaurant met drie tafeltjes en een keuken. Na verloop van tijd kwamen er steeds meer kansen om uit te breiden. Zo groeide het bedrijf op een natuurlijke manier. Er kwam een groot zitgedeelte bij met een bar en een afhaalgedeelte. Hun laatste uitbreiding is de toevoeging van de kelder – De Proefkelder – die ze gebruiken als escaperoom.

Bij Eethuis Vers komen mensen vaak gewoon binnenlopen voor een broodje, dat gaat eigenlijk vanzelf. Bij de escaperoom is dat totaal anders, geeft Rob aan. “Er hangt een bord buiten, maar voor de escaperoom is het veel moeilijker om naamsbekendheid, verkeer naar de website en vervolgens ook meer boekingen te krijgen. Daar zijn we ons van bewust.”

Het mechanisme leren kennen

Rob wilde graag leren begrijpen hoe sociale media en online marketing precies werken. Het supportprogramma van CMU kwam dan ook als geroepen. “Ik bestempel mezelf een beetje als digibeet. Wel ben ik iemand die dingen snel oppakt. Maar om zoiets dan zelf helemaal te gaan uitzoeken is weer een ander verhaal. Daar heb ik geen tijd voor en zou ik niet weten waar te beginnen. Door het volgen van de trainingen heb ik het mechanisme van de online wereld leren kennen en kan ik hier nu zelf mee aan de gang.”

Eethuis Vers op de Oudegracht

Horeca & retail

Op het supportprogramma kwam een grote en gevarieerde groep mensen af. Er waren dan ook twee groepen gemaakt. Eén voor retail en eén voor horecaondernemers. Rob heeft van beide trainingen het een en ander meegekregen. “De groep deelnemers was erg gevarieerd. Er zaten kleine winkeltjes tussen, maar ook grote zaken. Sommige deelnemers waren jong en andere ouder. Er waren mensen met veel kennis, maar ook digibeten zoals ik. Ik vond het erg leerzaam om te horen welke interesses, zorgen en vragen iedereen had.”

Rob kreeg ook een-op-een coaching. “Dat raad ik iedereen aan. Waar tijdens de bijeenkomsten alles vrij algemeen blijft, krijg je tijdens de een-op-een coaching echt quality time. De coaching is toegespitst op jouw bedrijf, jouw situatie en wensen.” Als voordeel van de groepstraining noemt hij het feit dat je van andere ondernemers en hun vragen of problemen veel kunt leren.

Strategie omgegooid

 “Het belang van Google moet niet worden onderschat. Tijdens het supportprogramma heb ik geleerd hoe je hierop kunt inspelen met vrij eenvoudige middelen zoals het gebruik van kernwoorden, de categorie waarin je je bedrijf plaatst op Google en het reageren op reviews.” Deze relatief kleine stapjes leverden De Proefkelder al behoorlijk wat resultaat op. “We waren al wel bezig met reviews op diverse websites, maar minder op Google. We hebben onze strategie naar aanleiding van het supportprogramma helemaal aangepast en zijn ons voornamelijk gaan richten op Google. We hebben ook geleerd hoe we zelf kunnen bijhouden en volgen waar het verkeer naar onze website vandaan komt en hoe bezoekers manoeuvreren binnen de website.”

Actie

Sinds zijn deelname aan het supportprogramma van CMU is Rob met zijn bedrijven actiever online. “Door het volgen van de trainingen zijn we ons veel bewuster van het effect van onze online acties. We zijn bovendien veel actiever en zitten er bovenop. Waar we eerder af en toe wel eens om een recensie vroegen, doen we dat nu bijna altijd.” Het aantal recensies voor De Proefkelder op Google is drastisch verhoogd. Ze gingen van 2 naar 32 recensies in 3 maanden tijd. Hierdoor komt er zichtbaar meer verkeer naar de website.

Ook op het gebied van sociale media hebben er veranderingen plaatsgevonden. “We hebben intern iemand aangesteld die zich met social media bezig houdt. We gaan bovendien gestructureerd te werk en denken bewust na over de frequentie, het moment en de inhoud van een post.” Het aantal volgers voor Eethuis Vers en De Proefkelder stijgt gestaag. “Hopelijk wordt dit nog beter als we meer vooruit gaan plannen en interactiever worden.”

Door de Coronacrisis staan de plannen, zoals bij veel bedrijven, even on hold bij De Proefkelder. Het opnemen van een promotiefilm stond voor deze maand op de planning, maar is even uitgesteld. “Wel gaan we gewoon door met social media. Als deze crisis vorig jaar was geweest, dan had onze social media nu volledig plat gelegen. Nu zijn we ons ervan bewust dat we juist ook nu zichtbaar moeten blijven. We willen nu bijvoorbeeld recepten van onze broodjes gaan posten.”

Levert écht wat op

“Elk bedrijf is anders, dus zo’n supportprogramma ervaart iedereen op een andere manier. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het mechanisme van de online wereld echt beter heb leren begrijpen. Nu weet ik bijvoorbeeld dat ik me meer op Google moet richten. Qua tijdsinvestering kost het niet veel en het levert écht wat op. Doen dus!”

Wil je meer weten over het supportprogramma? Bekijk dan deze pagina voor alle mogelijkheden.