Herstel werfkelders bij Stadhuisbrug gestart

Op 1 mei is gestart met het herstel van de negen middeleeuwse werfkelders van Magazijn De Zon. Dit is het startsein van een reeks werkzaamheden aan de werven bij de Stadhuisbrug.

Magazijn De Zon, op de hoek van de Oudegracht en Choorstraat, heeft negen middeleeuwse werfkelders. Deze eeuwenoude werfkelders worden verstevigd en waterdicht gemaakt. Dit gebeurt binnen in de kelders, maar ook vanaf de bovenkant van de keldergewelven. Hiervoor wordt de straat opengegraven. De straat blijft toegankelijk met loopplanken, dus het herstel van deze middeleeuwse werfkelders kan vanaf de straat op de voet gevolgd worden.

Het herstel duurt ongeveer een jaar. Het werk schuift telkens een stukje op: elke keer worden één of twee kelders tegelijk hersteld. De werfkelders aan de Oudegracht zijn het eerst aan de beurt.

Vanaf oktober dit jaar herstelt de gemeente  ook de walmuur en werf tussen de Stadhuisbrug en Bezembrug. Tegelijk met deze werkzaamheden vervangt Eneco de warmteleiding die hier loopt. De nieuwe walmuur wordt gebouwd op de plek waar nu de tijdelijke damwand zit. De werf blijft dus iets breder. Deze werkzaamheden zijn in mei 2024 klaar.

De werfkelders tussen de Bezembrug en Stadhuisbrug ontstonden in de Middeleeuwen. Op de huidige werf stond hier van de 14e tot en met de 17e eeuw een rij huizen op de (huidige) werf en de gracht: deze rij huizen werd de Snippenvlucht genoemd. Drie eeuwen geleden werden de huizen gesloopt zodat er meer ruimte kwam voor de vaart. Dit deel van de Oudegracht kreeg weer een werf en de kelders van deze huizen werden deels de huidige werfkelders.

De werkzaamheden aan de werven zijn onderdeel van het programma Wervengebied. De gemeente Utrecht werkt tot 2050 aan het herstel van de werven, zodat we er ook in de toekomst van kunnen blijven genieten. Per jaar worden zo’n 35 werfkelders en 100 meter walmuur hersteld. Kijk op www.utrecht.nl/werven.