Hart voor het centrum… U.S.C.

Het Universiteitskwartier is eigenwijs en uniek met bijzondere winkels en horeca. Ook is studentenvereniging Utrechtsch Studenten Corps al sinds 1900 gevestigd in dit kwartier op Janskerkhof 14. De sociëteit is een markant en bekend gebouw met zijn gele stenen en klassieke glas-in-lood-ramen. Maak kennis met Olle Verschoof, rector in de ‘Senaat’ voor het collegejaar 2018/2019.

‘De ondernemersgeest hebben we met elkaar gemeen’

In 1636 werd de Universiteit Utrecht opgericht. Naast het volgen van colleges, wilden studenten zich ook in sociaal opzicht verenigen. Zo ontstond het Utrechtsch Studenten Corps (U.S.C.). Het bestuur, de ‘Senaat’, werd in 1814 opgericht en geeft tot op de dag van vandaag leiding aan het U.S.C. “We hebben op verschillende plekken in de stad onze sociëteit gehad, zoals in de Servetsteeg en op het Domplein. In 1900 werd onze huidige sociëteit op het Janskerkhof gebouwd. Inmiddels zijn er 1150 jongemannen lid en elk jaar komen er ongeveer 250 nieuwe leden bij. Alleen mannelijke studenten dus. Wel heeft het U.S.C. intensieve banden met de Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (U.V.S.V.), die te vinden is op de Drift.”

foto: Nanine Koolstra

Organisatorische structuur

De Senaat bestaat uit een groep van negen jongemannen. Dit zijn ouderejaars studenten die meestal tegen het einde van hun studie een jaar lang stoppen om de vereniging te leiden. Daaronder zijn verschillende commissies aangesteld. Zij zijn verantwoordelijk voor de verschillende evenementen en uitgaven als de jaarlijkse almanak (jaarboek – red.). Ook zijn er mensen in dienst. Zo is er een kok, een bedrijfsleider en vijf echte Utrechters die op allerlei fronten helpen.

Waar houden jullie je mee bezig?

“Wanneer studenten in Utrecht gaan wonen dan studeren ze veelal aan de Hogeschool of de Universiteit. Alles wat je daarnaast doet, kan bij ons. Heb je sportieve of creatieve ambities, wil je je focussen op je carrière of op je studie, dan kan dit bijvoorbeeld in studie- of sportgezelschappen die allerlei ambities faciliteren. De jongens die ambities delen zoeken elkaar op binnen het U.S.C. Daarnaast hebben we de Woolloomooloo, een bunker die door de Duitsers is gebouwd in de Tweede Wereldoorlog. We wisten in eerste instantie niet zo goed wat we met deze ruimte moesten. Totdat er in 1970 is bedacht om er een discotheek van te maken. Sindsdien is het de grootste studentendiscotheek van Nederland.”

Wat voegen jullie toe aan het universiteitskwartier?

“Ik denk dat over het algemeen studenten Utrecht wat levendiger maken, dat is tekenend voor de stad. Wat wij toevoegen aan het Universiteitskwartier is dat wij bijvoorbeeld het Jazzfestival organiseren, waar heel Utrecht op afkomt. Daarnaast wordt door ons het hele Janskerkhof omgetoverd tijdens Koningsnacht en Koningsdag. Zo proberen we naar buiten toe veel leuke dingen te organiseren, zoals bijvoorbeeld een paar jaar geleden de festiviteiten rondom de Grand Départ van de Tour de France.

Vriendschap is onze kracht en het lidmaatschap een mooie manier om jezelf te ontplooien

Ambities voor de toekomst

U.S.C. wil graag meer betrokken zijn bij de stad. Op dit moment hebben ze twee goede doelen; Stichting ’t Sticht en Stichting Mara. De eerste is opgericht door leden van U.S.C. en U.V.S.V. en zet zich in voor een maatschappelijke meerwaarde in Utrecht. Denk hierbij aan steun voor daklozen en leuke uitjes voor kinderen. Stichting Mara ondersteunt hulpbehoevenden op de Balkan. Elk jaar gaan er tien studenten naar dit gebied. “Daarnaast is het onze ambitie om goed contact te onderhouden met de ondernemers. Niet alleen van het kwartier maar ook stadsbreed. Wanneer we goed samenwerken tijdens georganiseerde evenementen dan zal het een nog groter succes worden. We zijn enthousiaste studenten. Wij organiseren graag. Onze ondernemersgeest hebben we met de ondernemers in de stad gemeen.”

Wat betekent U.S.C. voor jou?

“Aanvankelijk kende ik eigenlijk niemand buiten de collegezaal. Dankzij het U.S.C. heb ik ongelofelijk goede vriendschappen ontwikkeld en blijf ik nieuwe vrienden vinden. Daarnaast kan ik mij als rector van de senaat organisatorisch ontwikkelen in een bestuurlijke functie. Vriendschap is onze kracht, en daarnaast is het lidmaatschap een hele mooie manier om jezelf te ontplooien buiten de collegebanken.”

Vooroordelen

“Er zijn van buitenaf altijd flink wat vooroordelen over de wereld van studentenverenigingen. Dat is niet onbegrijpelijk, maar het is zo lastig om er van buitenaf een mening over te vormen die recht doet aan hoe het echt is. Je komt er achter hoe het leven is als je lid wordt bij het U.S.C. omdat je er dan pas echt dicht bij betrokken bent! Wat in ieder geval zo is, is dat we hier 1150 enthousiaste studenten hebben. Zij vinden het heel leuk om met elkaar, maar zeker ook voor anderen, een bijdrage te leveren in en aan Utrecht.”

Utrechtsch Studenten Corps
Janskerkhof 14
3512 BL Utrecht
Telefoon: 030 – 23 60 800
Fax: 030 – 23 60 809
Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met de ab Actis Senatus Veteranorum
Boris Albrecht via abactis@usc.nl of 030-2360802