Hart voor het centrum: The Bookie is thuis in het Vredenburgkwartier

De Oudegracht in het Vredenburgkwartier staat bekend om zijn vele winkels en horecagelegenheden. Veelal vind je hier de grote ketens en ook menig restaurant en café mag hier op landelijke bekendheid rekenen. Maar onderschat ook de diversiteit niet in dit centrumkwartier. Er zijn tal van speciaalzaken en andere bedrijven die wellicht niet altijd in de spotlights staan, maar die het Vredenburgkwartier minstens zo veel uitstraling geven als de andere kwartieren.

‘Hier vind je nog zo veel passie voor het vak’

Pak maar eens de trap naar de werf ter hoogte van de ijskiosk van Venezia en neem plaats op het terras van The Bookie. Na het bestellen van een koffie kijk je verbaasd op als je hoort dat je zojuist bij een ‘boekhoudkantoor’ bent beland.

Menukaart
“Dat neemt niet weg dat je van harte welkom bent op het terras van The Bookie. Iedereen is in principe welkom, maar de echte klanten die de deuren van deze zaak binnengaan zijn zzp’ers en vennoten van vof’s”, vertelt Mariangela (Mari) De Lorenzo vanuit de strak ingerichte en altijd aan verandering onderhevige werfkelder aan de Oudegracht. Mét uitzicht op het eigen terras(je). “Het komt vaker voor dat mensen plaatsnemen aan ons tafeltje, een koffie willen bestellen en er pas later achter komen dat wij geen restaurant zijn. Als grap hebben we onze flyer als een soort menukaart op tafel liggen.”

Mariangela De Lorenzo aait haar hond voor de ingang van The Bookie op de Oudegracht aan de Werf
Mariangela De Lorenzo is thuis in het Vredenburgkwartier
tekst en foto’s: Thijs-Jan Lanning

Vredenburgkwartier

En soms blijft zo iemand hangen bij de The Bookie als klant, verrast door de unieke aanpak en de leuke locatie midden in het drukste winkelgebied van Utrecht. Een plek waar Mari zich heel erg thuis voelt, al was het maar omdat ze als telg van de ‘Venezia-ijsfamilie’ De Lorenzo in het Vredenburgkwartier geboren en getogen is. “Wij zijn echt thuis in het Vredenburgkwartier. Horeca aan de gracht, kunstenaars en freelancers in De Planeet, de winkeltjes op de Willemstraat en natuurlijk de Zakkendragersteeg die zich staande weten te houden naast de grote ketens en horecabedrijven hier. Hier vind je nog zó veel passie voor het vak. Ik houd er van als iemand nauw betrokken is bij de werkzaamheden die hij doet. Daarnaast zitten we ook nog eens vlak bij het station. Veel van onze klanten werken hier in de buurt op werkplekken als In de Ruimte en de Social Impact Factory met wie wij ook weer samenwerken. En zo komen alle voordelen voor het werken in dit gebied weer samen.”

Excelbestand

The Bookie is begonnen in de creatieve industrie, waar de partner van Mari, Gijs Rietveldt, als boekhouder werkzaam was voor festivals, evenementen en stichtingen. Hij kwam er al snel achter dat veel zelfstandigen, zeker in de culturele sector, wel wat ondersteuning konden gebruiken. En dan niet alleen op financieel gebied. Om zijn leveranciers te helpen, maakte Gijs een uitgebreid Excelbestand waardoor heel veel fouten werden voorkomen. “Hij vond het leuk om mensen die heel goed in hun vak zijn, maar minder passie hebben voor de backoffice, te helpen met het structureren van hun papierwerk.”

Boekhoudoplossing voor zzp’ers

En zo ontstond ‘de totaaloplossing voor de boekhouding van zzp’ers’ zoals ze het bedrijf het liefst noemen. “De combinatie van de persoonlijke boekhouder met dat excelbestand was de basis van ‘The Bookie’, die al snel daarna zijn kantoor in een brugkelder aan de Oudegracht opende. Hier werd duidelijk welke potentie er voor zowel de klanten als de boekhouders in een eigen boekhoudapp zat. Inmiddels is The Bookie Webapp waarmee je makkelijk facturen verstuurt, uitgaven digitaliseert en overzicht behoudt al sinds januari 2017 live, maar nog dagelijks nieuwe features aan toegevoegd worden.”

Van Bookie naar Bookies en Bookie Bazen

The Bookie wil een duurzaam en vooral ook speels bedrijf zijn en blijven. “Ons team is inmiddels uitgebreid met meerdere ‘Bookies’ en om het bestaande netwerk van zzp’ers optimaal in te zetten hebben we The Bookie Bazen in het leven geroepen. Door middel van de kwartaalbijeenkomsten tijdens de Bookie Borrels, een facebookgroep waarin vragen gesteld kunnen worden, interviews met ondernemers en regelmatige events rondom ondernemersthema’s, proberen we ons steentje bij te dragen aan het empowerment van zelfstandig ondernemerschap.”

Wie, wat, waar & wanneer?

The Bookie
Oudegracht aan de Werf 105

3511AL Utrecht

030-2072077

info@thebookie.nl

www.thebookie.nl

insta: thebookienl

Openingstijden
Ma     09:30-18:00

Di      09:30-18:00

Wo    09:30-18:00
Do     09:30-18:00
Vr      09:30-18:00
Za     gesloten

Zo     gesloten