Hart voor Hoog Catharijne… in gesprek met Sarah Vehmeijer

In ons magazine gaan wij in gesprek met een betrokken persoon verbonden aan het centrum door een winkel, horecagelegenheid of organisatie. Deze keer maakten we kennis met Sarah Vehmeijer, Shopping Center Director van Hoog Catharijne-Klépierre.

‘Hoog Catharijne is nu nog meer voor iedereen’

Hoog Catharijne vernieuwt. Sterker nog. Hoog Catharijne is zo goed als nieuw. Als belangrijk onderdeel van het nieuwe Stationsgebied is het vroegere ‘Winkelhart van Nederland’ met recht nu, zoals Hoog Catharijne het zelf zegt, The Mall te noemen.

De eerste fase van het vernieuwde winkelcentrum is geopend en dat is niet onopgemerkt gebleven. Net zo min als het prachtige Entreegebouw, dé nieuwe aansluiting met het centrum. Sarah Vehmeijer is sinds oktober 2016 werkzaam voor Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne. In haar functie als Shopping Center Director is zij eindverantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in het winkelcentrum.

Comfortabel

Opvallend in het vernieuwde Hoog Catharijne is de toename van winkels in het hogere segment en het uitgebreidere horeca-aanbod. Veel meer dan voor heen lijkt het winkelcentrum een bredere doelgroep aan te willen spreken. Op alle gebieden. Vehmeijer: “Hoog Catharijne betekent comfortabel winkelen in een spectaculaire omgeving. Flagshipstores, nationale en internationale horecaconcepten en verrassende events.”

Unieke Openingstijden

En natuurlijk uniek in Nederland: de vernieuwde openingstijden. “Sinds 1 november zijn we van maandag tot en met zaterdag tot 20:00 uur geopend (zondag tot 18:00 uur). En dit is pas het begin: de komende maanden staan er nog een hoop openingen gepland. Met het Paviljoen en de nieuwe ingang aan het Stationsplein breiden we het winkel- en horeca-aanbod nog verder uit. Nieuw Hoog Catharijne is nu nog meer voor iedereen.”

Ruimtelijk

Ruimte en licht. Dat is wel het eerste wat je invalt als je door de nieuwbouw loopt. “Licht en hoog. Ruimtelijk. Heel anders dan in de oude situatie”, aldus Vehmeijer. “Daarnaast is het nu veel duidelijker waar je moet zijn. Dus je hoeft niet meer zo te zoeken.”

Verbinding met de stad

Het historische centrum en winkelcentrum Hoog Catharijne zijn sinds de nieuwbouw en de verbouw veel meer naar elkaar toegetrokken. Meer dan voorheen lijken ze elkaars aantrekkelijkheid te versterken. “Een van de verbeteringen die we hebben doorgevoerd is de verbinding met de stad. Door middel van het doortrekken van de entree aan het Vredenburgplein is er geen barrière meer tussen HC en het historische centrum. In de eindsituatie zijn er twee assen die het station verbinden met het centrum. Dat is een grote verbetering. Ook heeft het winkelcentrum een meer open karakter gekregen van buiten af door het toevoegen van veel glas. Je ziet nu van buiten wat er binnen gebeurt.”

Centrumplein

Over glas gesproken: vanuit de zogeheten Stadskamer kun je door de glazen vloer straks prachtig in de herstelde singel kijken. De bootjes varen hier onder je door. “Hier worden de Noord Passage en de Zuid Passage met elkaar verbonden. Hier ook bevindt zich veel straks horeca. Wij zien dit echt als een centrumplein.”

Meerwaarde

Hoog Catharijne wil hiermee, veel meer dan voorheen, van meerwaarde zijn voor het historische centrum. “Wij hebben de mogelijkheid tot het creëren van grotere winkels. In het centrum is dit vaak lastig omdat er nu eenmaal met een beperkte capaciteit aan grote gebouwen is. Hierdoor trekken wij retailers en foodconcepten naar de stad die anders misschien voor een andere locatie zouden hebben gekozen.”

Samen

Dit leidt tot een aantrekkelijker en uitgebreider aanbod in het centrum van Utrecht. “We worden nog meer een bestemming voor een dagje uit dan we al waren. Wij zien het historische centrum als een enorme meerwaarde. Utrecht is uniek door de sterke en makkelijke connectie tussen station, Hoog Catharijne en de binnenstad. En vergeet de horeca, musea, TivoliVredenburg en de Stadsschouwburg niet. Samen zorgen we ervoor dat er voor ieder wat wils is. Samen worden we er dus beter van. En samen maken we Utrecht daarmee nog mooier.”