Grote stijging fietsendiefstallen in Utrecht

Het aantal fietsdiefstallen is in Utrecht in 2022 met ruim 35 procent toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging kom na een jarenlange daling sinds 2013. Uit de cijfers lijkt het dat de meeste fietsen in 2022 werden gestolen in het centrum.

Daarbuiten concentreerden diefstallen zich vaak rond drukke plekken zoals stations en winkelgebieden en, opvallend genoeg, kerken. Volgens een schatting zou het in een derde van de gevallen om een e-bike gaan. De toenemende waarde en populariteit van deze fietsen maken het steeds interessanter voor, professionele, fietsendieven.

De gemeente neemt allerlei maatregelen om fietsdiefstal en het verhandelen van gestolen fietsen tegen te gaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er op bepaalde plekken meer verlichting en handhaving komt. Ook wordt op het hart gedrukt toch vooral twee sloten te gebruiken. Daarnaast adviseren wij om fietsen te stallen in de daarvoor bestemde, gratis, bewaakte fietsenstallingen. We bieden ondernemers ook een speciale tag aan die op hinderlijk gestalde fietsen kan worden gehangen. Het mes snijdt hiermee aan twee kanten: minder fietsenoverlast in het centrum en veiliger je fiets parkeren.