Grote internationale aandacht voor de Visdeurbel 2023  

De visdeurbel is dit jaar weer massaal omarmd door Utrechters en daarbuiten. Vanwege de natte en koude start van het voorjaar barstte vanaf half april in alle hevigheid van vele vissoorten de trek los. Mensen belden ruim 105.000 keer aan om vele duizenden vissen door de sluis te helpen. Dat is zelfs meer dan het eerste jaar van de visdeurbel in 2021, toen mensen ruim 100.000 keer aanbelden.

De website werd maar liefst 8,2 miljoen keer bezocht, met ruim een miljoen unieke bezoekers. Het merendeel kwam uit Duitsland en de Verenigde Staten. Vanaf vandaag is de camera uit, omdat het trekseizoen van de vissen voorbij is. Maar de visdeurbel gaat op 1 maart 2024 weer aan!

Via visdeurbel.nl volgde je dit jaar voor het eerst live hoeveel vissoorten de sluis passeerden. De baars en brasem kwamen het meest voorbij. We zagen ook weer bijzondere vissoorten, zoals een meerval en de paling.

Fish doorbell, digitale Fisch-Türklingel…er was dit jaar enorme, internationale aandacht voor de visdeurbel. De meeste gebruikers kwamen uit Duitsland (464.000) en de Verenigde Staten (137.000). In Nederland waren er 131.000 gebruikers. Er waren daarnaast ook veel gebruikers uit Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Canada.

Dit jaar was een mysterieus stuk van de eeuwenoude Domtoren in het water voor de viscamera geplaatst. Het project ‘Van Dom tot steengoed’ stelde deze beschikbaar. Op veel beelden zagen we hoe vaak vissen, en zelfs vogels, rondom de Domsteen te vinden waren.

Utrecht hecht veel waarde aan een gezond leven onder water. Zo wordt samengewerkt met burgerinitiatief DOMunderWater, dat een zoetwaterrif wil bouwen in Utrecht met natuursteenblokken van de Domtoren voor levendige en zichtbare onderwaternatuur. Op www.domunderwater.nl is hierover meer te lezen. Dit jaar was er ook speciaal aandacht voor educatie aan kinderen. Ter ere van de opening op 6 maart maakten we een speciale les over de visdeurbel. Groep 7 van OBS de Koekoek ontving de eerste les op de kades bij de Weerdsluis. Naast deze les over de visdeurbel stelde Utrecht Natuurlijk gratis een spannende leskist (w)onderwaterwereld beschikbaar aan basisscholen.De visdeurbel is een project van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en OAK consultants.