Logistiek makelaar Taco Jansonius ondersteunt ondernemers in het centrum

‘Efficiënter werken = Anders denken’

Ondernemers in het centrum lopen meer en meer tegen logistieke problemen aan als het gaat om bevoorrading. Door net iets anders te plannen, door met andere ogen naar het bedrijfsproces te kijken, door samen te werken, kan op vele manieren efficiency worden bereikt. Logistiek makelaar Taco Jansonius zet zich hier sinds kort voor in en hij vertelt wat hij doet, voor wie en wat het oplevert.

Hoger doel

“Als logistiek makelaar ben ik voornamelijk bezig met de vraag hoe je logistiek efficiënter kunt maken, met minder vrachtwagens en busjes in de stad als hoger doel. Er gebeurt al veel moois, maar er liggen ook nog allerlei kansen.”

Emissievrije bevoorrading

“Het centrum van Utrecht werkt toe naar emissievrije bevoorrading in 2025. In de binnenstad help ik bedrijven om stapsgewijs naar die nieuwe situatie toe te groeien. Zo ondersteun ik het initiatief van Puha in de Voorstraat. Zij willen met een groep ondernemers op de Wittevrouwenstraat-Voorstraat een gezamenlijke e-bakfiets gaan leasen. Via een onderling reserveringssysteem kunnen de ondernemers de bakfiets om de beurt gebruiken.  Een mooi concept voor de kleinere winkels en koffiezaken daar. Puha mobiliseert zelf de collega-ondernemers om mee te doen, ik help met regeldingen en een opstartsubsidie.”

Bouwhub

“Utrecht groeit en kent veel grote bouwprojecten. De laatste jaren is geëxperimenteerd met het bevoorraden van grote bouwlocaties via een bouwhub. Verschillende grote bouwbedrijven ontwikkelden zo’n bundelingsplek, voor eigen gebruik. Leveranciers die bijvoorbeeld allemaal in het centrum moeten zijn, brengen hun producten verplicht naar de bouwhub aan de rand van de stad. Vandaar worden materialen met volle wagens, in de goede volgorde en op het juiste moment, naar de bouwplaats in de stad gebracht. Als je kijkt naar efficiëntie en CO2-reductie is dit een geweldig concept. Een van de bouwhubs wil opschalen en ook voor derden – concurrenten dus – gaan werken. Ze hebben daar via mij een nieuwe een perfecte locatie voor gevonden op Lage Weide.”

Weg met naleveringen

“Logistiek efficiënter maken draait om puzzeltjes oplossen. Horecagroothandels bevoorraden meestal in de ochtend met volle wagens. Echter, vaak bedenken klanten dat ze iets zijn vergeten of toch meer nodig hebben. Voor de groothandel niet handig, maar de klant is koning, dus leveren ze dezelfde dag. Maar dan is de vrachtwagen niét vol. Daar valt nog enorm veel winst te behalen. Het probleem zit hem hierbij zowel bij de horecagroothandel als de klant. Er is een cultuurverandering voor nodig. Klanten moeten onderdeel van het proces worden en van tevoren beter bepalen wat ze wel en niet nodig hebben. De groothandel zou bijvoorbeeld de mogelijkheid van nalevering door een logistiek dienstverlener kunnen onderzoeken. Die dit met kleine elektrische voertuigen kan doen.”

Ondernemers kunnen kosteloos sparren over logistieke vraagstukken met Taco Jansonius, Logistiek makelaar voor Utrecht. Hij helpt bedrijven op weg richting slimmere, goedkopere of duurzamere logistiek. Voor bedrijven die logistieke verbeterprojecten gaan uitvoeren is ondersteuning (maximaal 20 advies-/ begeleidingsuren) en een financiële bijdrage (maximaal € 4000,–) beschikbaar.

De Logistiek Makelaar is een initiatief van het samenwerkingsverband Goedopweg en werkt in opdracht van de gemeenten Utrecht en Amersfoort. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met Taco Jansonius E tacojansonius@portofutrecht.nl M 06-46051961