Bevoorrading
Bevoorrading
Ondernemers in het centrum lopen meer en meer tegen logistieke problemen aan als het gaat om bevoorrading. Door net iets anders te plannen, door met andere ogen naar het bedrijfsproces te kijken, door samen te werken, kan op vele manieren efficiency worden bereikt.
Ondernemers kunnen kosteloos sparren over logistieke vraagstukken met Taco Jansonius, Logistiek makelaar voor Utrecht. Hij helpt bedrijven op weg richting slimmere, goedkopere of duurzamere logistiek. Voor bedrijven die logistieke verbeterprojecten gaan uitvoeren is ondersteuning (maximaal 20 advies-/ begeleidingsuren) en een financiële bijdrage (maximaal € 4000,–) beschikbaar.
De Logistiek Makelaar is een initiatief van het samenwerkingsverband Goedopweg en werkt in opdracht van de gemeenten Utrecht en Amersfoort. Neem voor meer informatie of het maken van een afspraak contact op met Taco Jansonius E tacojansonius@portofutrecht.nl M 06-46051961
Laden en lossen
Utrecht heeft veel laad- en losplekken. In de binnenstad zijn dit er ongeveer 60. Buiten de binnenstad kunt u parkeerplekken gebruiken voor het laden en lossen. Bekijk hier de laad- en losplekken in de binnenstad
Wanneer laden en lossen?
De laad- en losplekken zijn minimaal van maandag tot en met vrijdag overdag beschikbaar. Soms is dat korter. Op verschillende plekken gelden langere tijden, bijvoorbeeld in het weekend, op koopavond of ’s nachts.
Handhaving
Als parkeerhandhavers ten minste 10 minuten lang geen tekenen van laden en lossen zien, dan wordt er bekeurd.
Laden en lossen buiten laad- en losplekken of parkeervakken
Is het voor u onmogelijk om te laden en lossen in een laad- en losvak of parkeervak en denkt u een gedeelte van de weg te moeten blokkeren? Stuur dan een e-mail naar tijdelijkeverkeersmaatregelen@utrecht.nl.
Bevoorrading voetgangersgebied
Nieuwe venstertijden voor bevoorrading
Vanaf 1 mei zijn er nieuwe venstertijden en is er extra bevoorradingstijd voor schoon vervoer.
Bevoorrading: alle dagen van de week: 6.00 – 11.30 uur.Om schoon vervoer te stimuleren zijn er extra momenten die alleen toegankelijk zijn voor vrachtwagens > 3,5 ton vanaf Euro VI of bestelwagens < 3,5 ton elektrisch of groen gas, namelijk: dagelijks: 11.30 – 12.00 uur, donderdag: 21.00 – 23.00 uur, overige dagen: 19.00 – 21.00 uur
Scherpere controle op voetgangersgebied voor voertuigen
Buiten venstertijden willen we zo min mogelijk voertuigen in het voetgangersgebied. De afgelopen maanden is hiervoor een aantal maatregelen genomen (zie ook kaartje):
- Automatische paal met kenteken-herkenningscamera’s op het Vredenburg. De paal gaat buiten venstertijden alleen naar beneden als er een ontheffing is.
- Handhaafcamera’s op de Lange Elisabethstraat, op de hoek van het Oudkerkhof en aan beide kanten van het Domplein. Voertuigen zonder geldige ontheffing kunnen beboet worden.
- Nieuwe handbediende rood-witte paaltjes. Alleen ontheffinghouders die via één van deze locaties het gebied in of uit gaan krijgen een sleutel/tag. Ze moeten daarvoor wel een goede reden hebben.
Op de website www.utrecht.nl/voetgangersgebied-bevoorrading staat alle informatie voor leveranciers. Vragen? Bel de gemeente Utrecht: 0302868481.
Buiten venstertijden bevoorraden: gebruik dan een stadsdistributiecentrum of van de bierboot. Kan dit niet, dan kunt u soms een ontheffing voor het bevoorraden buiten de venstertijden aanvragen.
Uitbreiding voetgangersgebied binnenstad per 1 mei
Utrecht groeit en er komen steeds meer bezoekers. Het gebrek aan ruimte in de binnenstad zorgt steeds vaker voor irritaties en frustraties bij voetgangers, fietsers, automobilisten en bevoorradingsverkeer. Daarom breidt het voetgangersgebied uit naar beide kanten van de Oudegracht en komen er nieuwe tijden voor fietsers en bevoorrading. Wat betekent dit voor ondernemers en leveranciers in het voetgangersgebied?
Nieuwe routes
Vanaf 1 mei is het voetgangersgebied groter (zie kaartje) en wordt een gedeelte van het Stadhuisplein autovrij. Dit heeft gevolgen voor waar je nog met een voertuig kan komen. In het voetgangersgebied, het Stadhuisplein en de Zadelstraat is het altijd mogelijk binnen de venstertijden te bevoorraden. Buiten de venstertijden is er een ontheffing nodig. Het Domplein is 24 uur per dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hier mag je alleen met een ontheffing rijden. Hier vind je informatie over de voorwaarden om een ontheffing te krijgen.
Nieuwe tijden voor fietsers
In het uit te breiden deel van het voetgangersgebied (oostzijde van de Oudegracht tussen Potterstraat en Hamburgerstraat én de aangrenzende straten Ganzenmarkt, Het Wed en de westzijde Oudegracht tussen Gaardbrug en Hamburgerbrug) is het op zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 18.00 uur vanaf 1 mei niet meer toegestaan om te fietsen. De rest van de tijd blijft dit wel mogelijk. In het bestaande voetgangersgebied wordt de tijd om te fietsen verruimd van 18.00 tot 10.00 uur (dat was tot 6.00 uur).
Groen stadstransport moet Utrechtse binnenstad ontlasten
Een beter bereikbare en schonere binnenstad met minder logistiek verkeer in de nauwe straten. Als het aan City Hub ligt, gaat deze wens binnenkort voor Utrecht in vervulling. Na Roermond en Amsterdam brengt City Hub hun slimme stadsmagazijn nu naar de rand van de Domstad. Logistieke dienstverleners, retailers en horeca laten er hun goederen afleveren, waarna elektrische voertuigen voor het gecombineerd transport richting binnenstad zorgen. Voor de benodigde investeringen kiest City Hub voor crowdfunding via Oneplanetcrowd: “Zo kan de crowd ook zelf meedoen met een duurzamere vormgeving van het stadstransport.”
City Hub startte in 2016 vanuit de ambitie om de Nederlandse binnensteden leefbaarder en beter bereikbaar te maken. CEO Gerard Gerritsen: “Door de groeiende stroom van halflege bestelbusjes en vrachtwagens zie je dat er steeds meer verkeer door de nauwe straten moet. Door al dat transport in een hub aan de stadsrand op te vangen, te combineren en vanaf daar voor elektrisch vervoer te zorgen, voorkomen we dat de binnenstad dichtslibt.”
Efficiency en duurzaamheid
De eerste hub in Roermond is na negentien maanden al winstgevend en sinds vorig jaar is er een franchisevestiging in Amsterdam. Gerritsen: “We hebben inmiddels grote klanten als Nike, Blycolin en Centraal Boekhuis aan ons weten te binden. Dankzij onze slimme magazijnen en just-in-time-bevoorrading is hun winstgevendheid per vierkante meter flink toegenomen. Het aantal transportkilometers is tegelijkertijd enorm gedaald. Daarmee hebben we aangetoond dat een hogere efficiency en een hogere duurzaamheid heel goed hand in hand gaan.”
Groei
Nu de eerste hubs hun succes hebben bewezen, wil City Hub zijn activiteiten in een hoog tempo uitbreiden naar grote Nederlandse steden met meer dan 100.000 inwoners. Om te beginnen in Utrecht: “We vestigen onze hub daar op industrieterrein Lage Weide. Dat is vijf minuten rijden van de snelweg en op vijf elektrische autominuten van de binnenstad. Groot voordeel: we kunnen hier aanleggen met schepen. Zo kunnen we Utrecht ook vanaf het water bevoorraden – uiteraard geheel emissievrij.”
Groene crowdfunding
Voor de financiering van de Utrechtse vestiging kiest City Hub bewust voor publieke crowdfunding: “We merken dat burgers graag willen bijdragen aan een verduurzaming van hun leefomgeving. Tegelijkertijd nemen bedrijven graag hun verantwoordelijkheid in het kader van het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarom kan de lokale ‘crowd’ nu direct participeren via Oneplanetcrowd – een platform met enkel en alleen groene fundingsinitiatieven.” De investmentsheet is te vinden op www.oneplanetcrowd.nl. De inschrijving sluit op 4 oktober 2018 of eerder, wanneer het maximale bedrag is opgehaald.