Bevoorrading

Ondernemers in het centrum lopen meer en meer tegen logistieke problemen aan als het gaat om bevoorrading. Door net iets anders te plannen, door met andere ogen naar het bedrijfsproces te kijken, door samen te werken, kan op vele manieren efficiency worden bereikt.

Laden en lossen

Utrecht heeft veel laad- en losplekken. In de binnenstad zijn dit er ongeveer 60. Buiten de binnenstad kunt u parkeerplekken gebruiken voor het laden en lossen. Bekijk hier de laad- en losplekken in de binnenstad

Wanneer laden en lossen?

De laad- en losplekken zijn minimaal van maandag tot en met vrijdag overdag beschikbaar. Soms is dat korter. Op verschillende plekken gelden langere tijden, bijvoorbeeld in het weekend, op koopavond of ’s nachts.

Handhaving

Als parkeerhandhavers ten minste 10 minuten lang geen tekenen van laden en lossen zien, dan wordt er bekeurd.

Laden en lossen buiten laad- en losplekken of parkeervakken

Is het voor u onmogelijk om te laden en lossen in een laad- en losvak of parkeervak en denkt u een gedeelte van de weg te moeten blokkeren? Stuur dan een e-mail naar tijdelijkeverkeersmaatregelen@utrecht.nl.

Bevoorrading voetgangersgebied

Bevoorrading: alle dagen van de week: 6.00 – 11.30 uur.Om schoon vervoer te stimuleren zijn er extra momenten die alleen toegankelijk zijn voor vrachtwagens > 3,5 ton vanaf Euro VI of bestelwagens < 3,5 ton elektrisch of groen gas, namelijk: dagelijks: 11.30 – 12.00 uur, donderdag: 21.00 – 23.00 uur, overige dagen: 19.00 – 21.00 uur

Scherpere controle op voetgangersgebied voor voertuigen
Buiten venstertijden willen we zo min mogelijk voertuigen in het voetgangersgebied. De afgelopen maanden is hiervoor een aantal maatregelen genomen (zie ook kaartje):

  • Automatische paal met kenteken-herkenningscamera’s op het Vredenburg. De paal gaat buiten venstertijden alleen naar beneden als er een ontheffing is.
  • Handhaafcamera’s op de Lange Elisabethstraat, op de hoek van het Oudkerkhof en aan beide kanten van het Domplein. Voertuigen zonder geldige ontheffing kunnen beboet worden.
  • Nieuwe handbediende rood-witte paaltjes. Alleen ontheffinghouders die via één van deze locaties het gebied in of uit gaan krijgen een sleutel/tag. Ze moeten daarvoor wel een goede reden hebben.

Op de website www.utrecht.nl/voetgangersgebied-bevoorrading staat alle informatie voor leveranciers. Vragen? Bel de gemeente Utrecht: 0302868481.

Buiten venstertijden bevoorraden: gebruik dan een stadsdistributiecentrum of van de bierboot. Kan dit niet, dan kunt u soms een ontheffing voor het bevoorraden buiten de venstertijden aanvragen.

Voetgangersgebied

Het voetgangersgebied is in het centrum uitgebreid naar beide kanten van de Oudegracht en er zijn specifieke tijden voor fietsers en bevoorrading. Wat betekent dit voor ondernemers en leveranciers in het voetgangersgebied?

Nieuwe routes
Het voetgangersgebied is daarmee groter gemaakt (zie kaartje) en een gedeelte van het Stadhuisplein is autovrij. Dit heeft gevolgen voor waar je nog met een voertuig kan komen. In het voetgangersgebied, het Stadhuisplein en de Zadelstraat is het altijd mogelijk binnen de venstertijden te bevoorraden. Buiten de venstertijden is er een ontheffing nodig. Het Domplein is 24 uur per dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hier mag je alleen met een ontheffing rijden. Hier vind je informatie over de voorwaarden om een ontheffing te krijgen.

Fietsers
In voetgangersgebied (oostzijde van de Oudegracht tussen Potterstraat en Hamburgerstraat én de aangrenzende straten Ganzenmarkt, Het Wed en de westzijde Oudegracht tussen Gaardbrug en Hamburgerbrug) is het op zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 18.00 uur vanaf 1 mei niet toegestaan om te fietsen. De rest van de tijd is dit wel mogelijk. In het bestaande voetgangersgebied is de mogelijkheid om te fietsen verruimd van 18.00 tot 100 uur (dat was tot 6.00 uur).