Vanaf 2 maart vrachtwagenverbod op de grachten

Vanaf 2 maart 2021 geldt er een vrachtwagenverbod op de grachten in de Utrechtse binnenstad. De huidige aslastbeperking van maximaal twee ton blijkt niet voldoende om te voorkomen dat er zwaar verkeer over de grachten met werfkelders rijdt. Dit verbod wordt kenbaar gemaakt door borden aan het begin van grachten.

Het vrachtwagenverbod geldt op deze grachten: Oudegracht, (Kromme) Nieuwegracht, Plompetorengracht en de Drift. De gemeente plaatst borden die het verbod aangeven. Aanvullend hierop komen er vanaf maart breedtebeperkingen op een aantal locaties, zodat vrachtwagens niet meer over de betreffende grachten kunnen rijden. De locaties van de breedtebeperkingen kunnen nog veranderen, omdat de gemeente samen met de omwonenden hierin een definitieve keuze gaat maken.

De werven in de Utrechtse binnenstad zijn een rijksmonument en belangrijk erfgoed. Om dit erfgoed te behouden en beschermen werkt de gemeente aan een nieuw plan van aanpak, het Programma Wervengebied. In het kader van dit programma neemt de gemeente extra maatregelen om zwaar verkeer op de grachten te weren. Om beter te kunnen handhaven, stelt de gemeente daarom vanaf 2 maart een vrachtwagenverbod in.

Toezicht en handhaving
De afdeling toezicht en handhaving is verantwoordelijk voor het naleven van het vrachtwagenverbod. Meldingen van vrachtwagens die het verbod negeren kunnen aan deze afdeling doorgegeven worden via telefoonnummer is 06-3862 1496. Het overtreden van het verbod kost de chauffeur 95 euro.