Utrechtse musea 100 procent rookvrij

​​​​​​​Sinds deze week zijn alle musea in Utrecht honderd procent rookvrij voor kinderen. Dat hebben museumdirecteuren en de gemeente Utrecht met elkaar afgesproken in de alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij. Het is een unieke samenwerking waarbij musea verder gaan dan de wet voorschrijft. Want ook in buitenruimtes mag tijdens reguliere opening niet meer gerookt worden. 

Sinds 1 juli is roken in openbare gebouwen verboden, dus ook in musea. Maar de Utrechtse musea gaan dus een stapje verder: ze willen kinderen niet meer confronteren met sigarettenrook als zij een museum bezoeken. Het rookvrij maken van de buitenruimtes is voor sommige musea een kleine ingreep, voor andere – met grote buitenterreinen – een grotere.

Logo

Wethouder Eelco Eerenberg onthulde ter ere van deze samenwerking in het Centraal Museum het logo dat alle aangesloten musea op hun gebouwen gaan aanbrengen. De alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij volgt de door de gemeente ingezette koers om een rookvrije generatie te bewerkstelligen in 2035.

Na de zwembaden, dierenweides en beheerde speelplekken is dit de volgende plek waar kinderen rookvrij zijn. De komende tijd volgen er in ieder geval nog meer rookvrije plekken in de stad Utrecht, zoals de openbare speelplekken.

Aan de alliantie Cultureel Utrecht Rookvrij doen de volgende musea mee: Het Spoorwegmuseum, Centraal museum, Nijntje museum, Rietveld Schröderhuis, Sonnenborgh Museum & Sterrenwacht, Het Utrechts Archief, Universiteitsmuseum Utrecht, Museum Hoge Woerd, Museum Speelklok, Museum Catharijneconvent, Volksbuurtmuseum en DOMunder.