Utrecht niet geselecteerd voor Songfestival

Utrecht behoort niet tot de laatste kandidaat-steden voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival in 2020. De NPO heeft vandaag bekend gemaakt dat de keuze gaat tussen Rotterdam en Maastricht. Utrecht, Arnhem en Den Bosch vallen af.

De selectiecommissie spreekt onder meer waardering uit voor de creatieve presentatie van het bidbook bij de NPO, middels een fietskoerier. “U heeft hiermee de daad bij het woord gevoegd in uw duurzaamheidspropositie”, aldus de NPO. Daarnaast waardeert de selectiecommissie het dat de inwoners van Utrecht in het bidbook in de spotlights zijn gezet, omdat dit de kernwaarden van het Eurovisie Songfestival onderschrijft. Op het gebied van financiën, het aantal hotelkamers en de tijdelijke accommodatie scoorde Utrecht minder goed.

In een eerste reactie zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken): “Wij wensen Rotterdam en Maastricht veel succes toe. Voor ons voelt het een beetje, zoals Duncan Laurence zingt ‘A broken heart is all that’s left’. Maar we zijn sowieso trots dat het Songfestival in Nederland wordt gehouden. Uiteraard zijn Songfestival-deelnemers en -bezoekers straks van harte welkom om Utrecht alsnog te bezoeken.”

Albert Arp, CEO van Jaarbeurs: “Natuurlijk is het jammer dat het Eurovisie Songfestival niet in Utrecht plaats gaat vinden. Desalniettemin heeft Jaarbeurs ook bij de totstandkoming van het bidbook de goede samenwerking met de gemente, Utrecht Marketing en andere partners als zeer plezierig ervaren. Jaarbeurs faciliteert met veel passie nieuwe events en tv-producties en kijkt uit naar toekomstige gezamenlijke projecten met de gemeente en partners. Welkom in het hart van Nederland bij Jaarbeurs!”

Utrecht wilde het meest duurzame, sociale en innovatieve Songfestival organiseren. Het bidbook bevat volgens de samenwerkingspartners elementen die in de toekomst ook voor andere grote, evenementen toegepast kunnen worden.

In de raadsvergadering van 11 juli heeft de gemeenteraad de tijdelijke geheimhouding van het bidbook tot gunning door de NPO bekrachtigd. Het bidbook wordt woensdag openbaar. Hierbij zijn bedrijfsgevoelige gegevens, waarop permanente geheimhouding van kracht blijft, onleesbaar gemaakt.