Utrecht: kleinschalige evenementen kunnen weer

Om de inwoners en bezoekers de mogelijkheid te bieden om in Utrecht evenementen en activiteiten te kunnen bezoeken, kunnen die onder voorwaarden weer worden georganiseerd. De gemeente richt zich bij aanvragen zo veel mogelijk op kleinschalige en zelfredzame evenementen en heeft de behandeltermijn voor nieuwe aanvragen verkort. Evenementen die op de reserveringskalender staan, krijgen voorrang.

De versoepelingen van 1 juli bieden meer mogelijkheden voor activiteiten in de buitenruimte. De gemeente hoopt dat daardoor juist kleinschalige activiteiten gespreid door de stad in deze vakantieperiode doorgang kunnen vinden. Wel blijven de regels van het RIVM van kracht.

Straat- en buurtfeesten

Straat- en buurtfeesten mogen ook weer: op een niet-doorgaande weg kunnen die tot 200 personen volstaan met een melding. Bij een buitenevenement boven de 250 personen moeten alle aanwezigen vooraf reserveren en alle bezoekers moeten een zitplaats hebben. Daarnaast moet de organisator de gezondheid van de aanwezigen checken. Bij evenementen met een doorstroom van bezoekers, zoals een braderie, kermis, of betoging is reserveren, gezondheid checken en een zitplaats garanderen niet nodig.

Mede door de komende vakantieperiode en de verwachting dat ook veel Utrechters thuisblijven, zien organisatoren, ondernemers, bewoners en bezoekers uit naar evenementen en activiteiten in eigen stad. “We willen onze inwoners en bezoekers de mogelijkheid bieden om in onze stad te kunnen ontspannen. Dat hebben we met z’n allen wel verdiend. We willen organisatoren en de evenementensector zo goed mogelijk helpen om weer op een basisniveau te komen”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken). “Tegelijkertijd is het belangrijk om oog te houden voor de leefbaarheid in de stad en voor omwonenden.”

Initiatiefnemers kunnen via www.utrecht.nl/evenementen een vergunningcheck doen.