Utrecht is Awesome!

In iedere editie van Centrum Magazine kunt u meerdere columns lezen, waaronder ook regelmatig een van fondsmanager Alan Grommers van Ondernemersfonds Utrecht. We willen onze digitale lezers zijn meest recente column niet onthouden. Deze is namelijk:

Awesome!

In Utrecht legt een groep ondernemende mensen geld bij elkaar om mooie dingen te doen voor hun stad. Gezamenlijk buigen zij zich over de meest uiteenlopende ideeën van een bonte verzameling initiatiefnemers. De groep stelt zich bij de beoordeling de vraag of het idee doordacht is, of het Utrechts is, of het verrassend is en vooral of het ‘Awesome’ is. Voor de duidelijkheid: ik heb het hier niet over Ondernemersfonds Utrecht.

Duizend euro voor de winnaar

Awesome Utrecht bestaat sinds 2017 en organiseerde in maart van dit jaar alweer haar vijfde pitch night. Het concept is even eenvoudig als doeltreffend: De twintig ‘trustees’ van Awesome Utrecht leggen ieder persoonlijk vijftig euro in en hebben daarmee duizend euro beschikbaar voor het beste idee van de avond. Er is ruimte voor vijf initiatiefnemers die hun idee presenteren in de vorm van een korte ‘elevator pitch’. De winnaar krijgt het geld handje contantje mee en moet plechtig beloven om de volgende keer terug te komen om te vertellen hoe het haar of hem vergaan is. Verder worden er geen ingewikkelde voorwaarden gesteld. Is het project complexer gebleken dan gedacht en niet uitvoerbaar? Kom het maar vertellen. Is het concept gerealiseerd en is Utrecht weer een stukje leuker geworden? Awesome! Kom het vertellen.

‘Bermbommen’ van veldbloemzaad

Je kunt je misschien voorstellen dat we vanuit OfU wel wat verwantschap voelen met dit initiatief. Ik denk ook wel dat hier voor de trekkingsgebieden iets te leren valt. De pitch night waar ik in januari naartoe ging voelde als een avondje uit. Awesome Utrecht trekt als een soort rondreizend circus door de stad. De setting van deze editie was het café van de Utrechtse bierbrouwer Oproer in het CABgebouw. Ik telde ongeveer 120 toeschouwers die klappend en joelend mee jureerden met de trustees. Niet alle ideeën die langs kwamen waren even realistisch of goed uitgewerkt, maar dat werd dan vaak weer gecompenseerd met een hoog entertainment-gehalte. Rein Hazelzet had uiteindelijk een idee waar je alleen maar enthousiast over kunt zijn: hij wil de singels bestoken met ‘bermbommen’ gemaakt van veldbloemzaden. Van de duizend euro zal 880 euro gaan naar 6kg biologisch bloemzaad en de rest naar bentoniet, turf en chilipoeder om bommetjes mee te maken. Hij bleek een begenadigd pitcher te zijn met een hilarische voordracht en een doordacht, uitvoerbaar plan. OK, misschien is het in de praktijk lastig om de veldbloemen een vast plekje te laten veroveren rondom de singels als de gemeente komt maaien, maar het idee om het maar gewoon te gaan doen, dat is toch wel heel erg leuk.

Awesome Utrecht

Belangrijk is natuurlijk het eigenaarschap dat deze trustees ervaren. Het is letterlijk hun eigen geld. Samen kunnen ze een mooi gebaar maken en gebeuren er dingen die anders misschien nooit waren gebeurd. Maar het eigenaarschap gaat verder dan dat. De mensen achter Awesome Utrecht voelen zich betrokken bij deze stad, zetten naast geld ook hun denkkracht en netwerk in voor de pitchers, om zo Utrecht oprecht leuker te maken. En nu heb ik het stiekem wel weer over OfU. In alle 73 gebieden van het Ondernemersfonds wordt gewerkt aan een nóg leukere, veiligere, gezondere mooiere en betere stad door de ondernemende en betrokken mensen die deze gebieden bevolken. Ieder collectief doet dat weer op z’n eigen manier. Zo bouwen we samen aan het succesverhaal Utrecht. Best wel awesome eigenlijk.

Alan Grommers

Fondsmanager