Utrecht 900: groot feest met alle Utrechters

Volgend jaar is het 900 jaar geleden dat Utrecht stadsrechten kreeg. Dat historische feit, wordt in 2022 overal in de stad groots gevierd. Tijdens Stadsdag (2 juni) werd de kick-off van de campagne gevierd. Burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Anke Klein gaven het startsein. Zij nodigen alle Utrechters uit om de 900ste verjaardag volgend jaar groots te vieren. Hoe? Dat bepalen Utrechters zelf. De gemeente heeft 1,75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor burgers om allerlei festiviteiten mogelijk te maken.

Iedereen kan ideeën aandragen via de website utrecht900.nl. Ook bestaande plannen kunnen verbonden worden aan Utrecht 900 jaar. De 1,75 miljoen euro is bedoeld voor grote én kleine activiteiten waarmee 900 jaar stadsrechten gevierd kan worden.

De burgemeester en de wethouder onthulden in Het Utrechts Archief de eerste drie portretten van de serie Gekomen om te blijven waarbij in totaal 900 diverse Utrechters uit heden en verleden hun verhaal delen. Daarmee nodigen ze symbolisch alle Utrechters uit om de 900ste verjaardag van de stad Utrecht met stadsrechten mee te vieren en daar nu plannen voor te gaan maken.

De makers van de digitale portretten maken de viering persoonlijk en laten zien dat Utrecht een stad is voor iedereen. Samen maken we de stad van nu, in al onze diversiteit. Samen vieren we feest.

Samen met onder meer CMU werkt Utrecht Marketing hard aan een campagne ter ere van Utrecht 900. De eerste resultaten zijn hiervan inmiddels bekend gemaakt. Zo is er een campagnefilm gemaakt en vinden verschillende animaties hun weg op de sociale mediakanalen.

Activatievideo

Tom Strik schreef een mooie Utrecht 900 Jaar kernboodschap en in samenwerking met DieTwee is de branding en het campagneconcept Utrecht 900 Jaar ontwikkeld.