Uitbreiding voetgangersgebied binnenstad per 1 mei

Utrecht groeit en er komen steeds meer bezoekers. Het gebrek aan ruimte in de binnenstad zorgt steeds vaker voor irritaties en frustraties bij voetgangers, fietsers, automobilisten en bevoorradingsverkeer. Daarom breidt het voetgangersgebied uit naar beide kanten van de Oudegracht en komen er nieuwe tijden voor fietsers en bevoorrading. Wat betekent dit voor ondernemers en leveranciers in het voetgangersgebied?

Nieuwe routes
Vanaf 1 mei is het voetgangersgebied groter (zie kaartje) en wordt een gedeelte van het Stadhuisplein autovrij. Dit heeft gevolgen voor waar je nog met een voertuig kan komen. In het voetgangersgebied, het Stadhuisplein en de Zadelstraat is het altijd mogelijk binnen de venstertijden te bevoorraden. Buiten de venstertijden is er een ontheffing nodig. Het Domplein is 24 uur per dag afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Hier mag je alleen met een ontheffing rijden. Hier vind je informatie over de voorwaarden om een ontheffing te krijgen.

Nieuwe tijden voor fietsers
In het uit te breiden deel van het voetgangersgebied (oostzijde van de Oudegracht tussen Potterstraat en Hamburgerstraat én de aangrenzende straten Ganzenmarkt, Het Wed en de westzijde Oudegracht tussen Gaardbrug en Hamburgerbrug) is het op zaterdag en zondag tussen 10.00 uur en 18.00 uur vanaf 1 mei niet meer toegestaan om te fietsen. De rest van de tijd blijft dit wel mogelijk. In het bestaande voetgangersgebied wordt de tijd om te fietsen verruimd van 18.00 tot 10.00 uur (dat was tot 6.00 uur).

Nieuwe venstertijden voor bevoorrading
Vanaf 1 mei zijn er nieuwe venstertijden (voortaan ook op zondag) en is er extra bevoorradingstijd voor schoon vervoer. Dit is één van de afspraken die gemeente Utrecht, CMU, Evofenedex en TLN hebben gemaakt om te komen tot uitstootvrije bevoorrading in 2025.

Bevoorrading: alle dagen van de week: 6.00 – 11.30 uur
Om schoon vervoer te stimuleren zijn er extra momenten die alleen toegankelijk zijn voor vrachtwagens > 3,5 ton vanaf Euro VI of bestelwagens < 3,5 ton elektrisch of groen gas, namelijk:
– dagelijks: 11.30 – 12.00 uur
– donderdag: 21.00 – 23.00 uur
– overige dagen: 19.00 – 21.00 uur
Scherpere controle op voetgangersgebied voor voertuigen
Buiten venstertijden willen we zo min mogelijk voertuigen in het voetgangersgebied. De afgelopen maanden is hiervoor een aantal maatregelen genomen (zie ook kaartje):

Er is een automatische paal met kenteken-herkenningscamera’s op het Vredenburg geplaatst. De paal gaat vanaf 1 mei buiten venstertijden alleen naar beneden als er een ontheffing is.
Er zijn handhaafcamera’s geplaatst op de Lange Elisabethstraat, op de hoek van het Oudkerkhof en aan beide kanten van het Domplein. Voertuigen zonder geldige ontheffing kunnen beboet worden.
Nieuwe handbediende rood-witte paaltjes. Alleen ontheffinghouders die via één van deze locaties het gebied in of uit gaan krijgen een sleutel/tag. Ze moeten daarvoor wel een goede reden hebben.
Meer informatie en inloopavond

Op de website www.utrecht.nl/voetgangersgebied-bevoorrading staat alle informatie voor leveranciers op en rijtje. Heeft u nog vragen? Dan kunt u terecht bij Aart Meijles, projectmanager gemeente Utrecht, 0302868481. Of kom op woensdag 11 april naar de inloopavond voor bewoners en ondernemers. U bent van harte welkom om langs te komen en uw vragen te stellen. Bijvoorbeeld over uw specifieke situatie, ontheffingsmogelijkheden of het verkeersbesluit. De inloopavond vindt plaats in het Stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat 2, van 19.00 – 20.30 uur.