Tijdelijke uitbreiding voetgangersgebied centrum

Vanaf zaterdag 27 juni breidt de gemeente Utrecht stapsgewijs het voetgangersgebied in het centrum uit. Hiermee kunnen bezoekers en bewoners eenvoudiger afstand van elkaar houden en zodoende verantwoord blijven winkelen en wandelen in het centrum. De uitbreiding duurt vooralsnog tot 1 september 2020. In het najaar wordt bepaald of uitbreiding na november nodig blijft.  

De uitbreiding begint in de volgende gebieden: Neude oostzijde, Schoutenstraat, Annastraat, Korte Minrebroederstraat zuidzijde, Oudkerkhof, Servetstraat, Zadelstraat en Oudegracht tussen Hamburgerbrug en Smeebrug. In deze gebieden gaan dezelfde verkeersregels en venstertijden gelden als in het bestaande voetgangersgebied aan de westzijde van de Oudegracht.

Fietsen is in het uitgebreide voetgangersgebied zeven dagen per week niet toegestaan tussen 10.00 uur en 18.00 uur. Om het parkeren van meer fietsen aan de randen van het uitgebreide voetgangersgebied mogelijk te maken, komen er extra pop-up fietsparkeerplaatsen op onder meer het Domplein, de kop van de Neude, de Mariaplaats, Janskerkhof en Vredenburg.

In de gebieden die vanaf nu bij het voetgangersgebied horen, gelden vanaf heden dezelfde venstertijden voor bevoorrading als in de rest van het voetgangersgebied. Naast de dagelijkse bevoorradingstijden tussen 6.00 uur en 11.30 uur is het de komende maanden van vrijdag tot en met woensdag ook mogelijk om tussen 19.00 uur en 21.00 uur te bevoorraden. Op donderdag blijft bevoorraden tussen 21.00 en 23.00 uur toegestaan.

In de eerste periode worden de nieuwe regels door de verkeersbegeleiders zoveel mogelijk in overleg met bewoners en ondernemers uitgevoerd. Er worden geen boetes uitgeschreven. Net zoals in het bestaande voetgangersgebied blijft het nieuwe gebied bereikbaar voor nood- en hulpdiensten en de inzameling van afval.

Komt u door deze uitbreiding in problemen bijvoorbeeld met het oog op uw bevoorrading, neem dan contact op nemen met de gemeente via: ontheffingen@utrecht.nl. Bestaande ontheffingen voor het voetgangersgebied zijn ook geldig in de uitbreidingsgebieden. 

Meer informatie
De gemeente Utrecht doet over deze maatregelen een wijkbericht uit waarin alle betrokkenen meer kunnen lezen. Heeft u vragen, zorgen of aandachtspunten rond de uitbreiding van het voetgangersgebied? Neem dan contact op met projectleider Herman van Vuren, bereikbaar via telefoonnummer 14 030 of h.van.vuren@utrecht.nl. Voor meer informatie kijk op www.utrecht.nl/voetgangersgebied.