Tentoonstelling “The People Are the City”

‘Een levend zelfportret van de stad’. Zo omschrijft de Utrechtse kunstinstelling BAK – basis voor actuele kunst – hun expositie “The People Are the City”, nu te zien in het Stadskantoor. Met daarin een filmisch verslag van de in 2018 gehouden catwalk-performance op het Jaarbeursplein, met portretten van deelnemende Utrechters en hun verhalen.

BAK – basis voor actuele kunst – renoveert momenteel hun nieuwe pand aan de Pauwstraat en koos daarom het Stadskantoor en Het Utrechts Archief als locaties voor hun expositie “The People Are the City”.

Terugblik performance
De tentoonstelling in het Stadskantoor toont een terugblik op de grootse performance “What Is the City but the People?”, in 2018 te zien tijdens de opening van het Uitfeest op het Jaarbeursplein. BAK stelt: “In de performance ‘What Is the City but the People?’ maakte een onverwachte en spannende mix van bijna 300 Utrechters een gezamenlijk, levend zelfportret van de stad. Alle deelnemers lieten op een catwalk zien waar de stad door wordt gevormd: niet alleen door gebouwen, maar ook door de worstelingen en het plezier die mensen ervaren in hun dagelijkse leven. BAK draagt de tentoonstelling op aan de collectieve veerkracht van de inwoners van Utrecht in het licht van de huidige mondiale uitdagingen.”

Portretten en verhalen
In de tentoonstelling “The People Are the City” in het Stadskantoor zijn deze portretten en verhalen van de deelnemers aan de performance opnieuw te zien, te lezen en te beluisteren. Met interviews van scriptschrijver Babah Tarawally en producer Maaike Gouwenberg. Met portretten van fotograaf Marieke Wijntjes. Met muziek, gecomponeerd door de Utrechtse componist Joram Kroon. Het Utrechts Archief toont tevens de video-installatie “Zeven adressen” van kunstenaarsduo Sander Breure & Witte van Hulzen.

Locatie en openingstijden
De expositie ‘The People Are the City’ is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de gemeente Utrecht. De tentoonstelling op de eerste verdieping van het stadskantoor (Stadsplateau 1 in Utrecht) is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden te zien van maandag 1 april tot en met donderdag 2 mei 2019.