Straten rond TivoliVredenburg & HC aantrekkelijker met kunst en groen

De gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Klépierre en direct omwonenden gaan samen de straten rond het muziekgebouw en Hoog Catharijne aantrekkelijker maken. Het eerste zichtbare resultaat van deze gezamenlijke aanpak is een muurschildering op de gevel van TivoliVredenburg in de ‘Hollandse Toren’. Het ontwerp van de muurschildering is van Hansje van Halem en wordt uitgevoerd door het Utrechtse collectief De Strakke Hand. Zij zijn nu aan de slag met de kleurrijke muurschildering.

TivoliVredenburg, Hoog Catharijne en het Vredenburgplein zijn ontmoetingsplekken voor inwoners en bezoekers van Utrecht. Maar de straten rond deze gebouwen, de zogenoemde Hollandse en Vlaamse Toren, hebben weinig uitstraling en worden in de avonduren als verlaten en sociaal onveilig ervaren. De gemeente Utrecht, TivoliVredenburg, Klépierre (eigenaar van Hoog Catharijne) en omwonenden maakten samen een plan hoe dit gebied aantrekkelijker en levendiger kan worden.

Op de gevel van TivoliVredenburg wordt een muurschildering aangebracht, ontworpen door grafisch vormgever Hansje van Halem. Zij liet zich inspireren door het diagonale lijnenspel en kleurenschema van de Grote Zaal van het muziekgebouw. Het kunstwerk laat mensen buiten als het ware door de muur naar binnen kijken. Er komt ook een nieuwe, extra publieksentree op de hoek van TivoliVredenburg met het Vredenburgplein. Rondom het gebouw komt meer openbare verlichting, meer groen en plekken om te zitten. De naam TivoliVredenburg komt duidelijk op de gevel te staan. Ook wordt er gekeken naar de gevels van Hoog Catharijne. Hiervoor worden de mogelijkheden onderzocht, zoals bijvoorbeeld het toevoegen van kunst in de plint. 

Een omgeving waar je je welkom en veilig voelt

Wethouder Eerenberg (Stationsgebied): “De route van het Vredenburgplein naar Hoog Catharijne is een 24-uurs route; we willen dat iedereen zich dag en nacht veilig voelt. Dat geldt ook voor bezoekers van TivoliVredenburg, een van de grootste culturele trekkers van onze stad. Door de aanpassingen die we nu gaan doen, geven we deze belangrijke plek in Utrecht letterlijk meer kleur en smoel. Utrechts grootste muziekgebouw en winkelcentrum worden verweven met de openbare ruimte eromheen waardoor je straks met plezier door deze straatjes loopt.”

Directeur TivoliVredenburg Jeroen Bartelse: “TivoliVredenburg biedt de stad en haar inwoners niet alleen muziek in alle genres en stijlen, maar ook de omgeving van het gebouw wordt nu een fijne plek: om uit te rusten, te kijken naar kunst of genieten van het uitzicht over het Vredenburgplein.” Het iconische gebouw krijgt aan die kant ook een ingang en opent zich daarmee naar de binnenstad. “De nieuwe entree zorgt ervoor dat mensen vanuit het muziekgebouw eenvoudig het stadshart kunnen bereiken en vice versa. Het wordt een prettigere omgeving waar iedereen zich welkom voelt en waar altijd wat te zien of te doen is.”

Het aanbrengen van de muurschildering duurt ongeveer twee weken. De uitvoering van de openbare ruimte en verbouwing TivoliVredenburg vinden in 2022 plaats.