Stadskwartier in beeld

Het Stadhuiskwartier zit vol met mooie, unieke winkels, bedrijven en horeca. Wij willen wel eens weten wie en wat er achter die ‘zaken’ schuilgaan. Deze spraken we Rien van den Hoek van café De Zaak en voorzitter van ondernemersvereniging Stadhuiskwartier.

Ondernemersvereniging Stadhuiskwartier

Het kleinste kwartier van het centrum is het Stadhuiskwartier. Hier ontmoet je elkaar op een zonnig terras, in de kroeg, een wijnbar, eetcafé of restaurant. Op de Neude, de Oudegracht of het pleintje bij het stadhuis of in een van de zijstraten, zoals de Schoutenstraat, de Korte Jansstraat, het Oudkerkhof en de Minrebroederstraat. De locals noemen dit stadskwartier ook wel het best bewaarde winkelgeheim van Utrecht.

Waarom ondernemersvereniging en geen winkeliersvereniging?

Voorzitter Rien van der Hoek: “Het is alweer vijf jaar geleden dat ondernemersvereniging Stadhuiskwartier werd opgericht. Destijds is met opzet gekozen voor de benaming ‘ondernemersvereniging’ om aan te geven dat de vereniging niet alleen op wil komen voor de belangen van de winkeliers in dit prachtige stukje Utrecht, maar voor alle zaken die dit een gevarieerd winkelgebied maken: eenmanszaken en ketens, gezellige en diverse horeca, gevestigde- en nieuwe namen, groot en klein, van authentiek en exclusief tot meer herkenbare en gangbare producten. Het gebied heeft een zeer gevarieerd aanbod waar de ondernemers de klant centraal stellen en zorgen voor een uitstekende service en atmosfeer. “Wij beseffen ons keer op keer hoe gelukkig we mogen zijn om te kunnen ondernemen in dit prachtige, vaak nog onontdekte stukje Utrecht. Tenslotte hebben we iets unieks dat we graag delen met het grote publiek.”

Waarom werd de ondernemersvereniging Stadhuiskwartier opgericht?

Rien: “Omdat je samen sterker staat! De afgelopen jaren hebben laten zien dat het aanbieden van goede spullen niet zonder meer betekent dat klanten je weten te vinden: je moet je zaak echt op de kaart zetten. Daarbij helpt het als de gemeente goede voorwaarden schept en je kunt samenwerken met andere ondernemers. Hoe groter de vereniging, des te sneller is de gemeente geneigd mee te werken. En met een grote groep leden heb je meer budget om samen dingen te ondernemen. Als vereniging willen we dat ondernemers in het gebied elkaar kennen, spreken en elkaar op ideeën brengen en samenwerken. Daarnaast willen we een serieuze gesprekspartner zijn voor gemeente en andere instanties. Tenslotte willen we evenementen organiseren waardoor (potentiële) klanten ons kwartier (beter) leren kennen. Verder zijn we actief met de social media van ons kwartier; we hebben een eigen Facebook-pagina, een Instagram-account en eigen website: www.stadhuiskwartierutrecht.nl. Hierop staan alle leden prominent met informatie en mooie foto’s van hun zaak.”

Welke evenementen staan er voor de deur?

“We hebben, met een gesponsorde banner, afgelopen weekend meegevaren met een boot bij de Canal Pride – dat was een groot feest. Hiervoor hebben we zonnekleppen met ons logo laten drukken en uitgedeeld bij al onze leden, die ze op hun beurt weer konden uitdelen aan hun klanten/bezoekers. Verder wordt op 8 juli alweer voor de derde keer de Wijnwandeling georganiseerd wordt, op initiatief van Ernest Lefebvre van Wijncafe Lefebvre en wordt gefinancierd door deels de ondernemersvereniging zelf, het OfU en Wijncafé Lefebvre. Begin juli staat ook het EK Beachvolleybal toernooi voor de deur, in de aanloop hierop zullen we weer zonnekleppen (met een ander kleurtje) uitdelen aan onze leden. En dit jaar organiseren we weer activiteiten rondom het Nederlands Filmfestival, Sinterklaas en Knus.”

Het bestuur van ondernemersvereniging Stadhuiskwartier bestaat uit vijf leden: Voorzitter Rien van den Hoek van café De Zaak), secretaris/vice-voorzitter Judith van Bruggen van Goudsmederij Van Bruggen), penningmeester Jeroen van der Hek van Bar Beton en de algemeen bestuursleden Eddy Schouten (’t Neutje) en Daphne van Hintum (Le Journal).