Route tweede etappe Vuelta bekend

Utrecht heeft dinsdag de route van de tweede etappe van de Ronde van Spanje in 2020 bekendgemaakt. De renners rijden op zaterdag 15 augustus via de Biltsestraatweg de stad in en dan via een lus langs het Griftpark naar de finish op de Leuvenlaan in het Utrecht Science Park. Eerder was al bekend dat de etappe start in ’s Hertogenbosch en finisht in Utrecht.

Wethouder Klaas Verschuure (economische zaken) en voormalig profwielrenner en inwoner van Utrecht Stef Clement presenteerden de route dinsdag. Clement reed de Vuelta zes keer, waarvan de laatste keer in 2017. “Ik ben net in Utrecht komen wonen, dus ik kijk met extra belangstelling naar de route”, aldus Clement. “Er is een mooi parcours uitgestippeld met strakke wegen en mooie bochten.”

Volgens Verschuure is ook rekening gehouden met het publiek langs de kant. “Veel mensen kunnen komen kijken, zowel in de oudere wijken van de stad als in het nieuwe Utrecht Science Park”, zegt Verschuure. “Samen met de ploegenrijdrit die de dag ervoor wordt verreden, kan Utrecht zich van haar mooiste kant laten zien.” De renners komen de stad Utrecht binnen via de Biltsestraatweg. Vervolgens is de route: Sartreweg, Kardinaal de Jongweg, Eykmanplein, Blauwkapelseweg, Kleinesingel, Wittevrouwensingel, Biltstraat, Waterlinieweg, Pythagoraslaan, Archimedeslaan en de finish op de Leuvenlaan.

La Vuelta Holanda 2020
De tweede etappe leidt door drie provincies. Na de start in ‘s Hertogenbosch rijden de renners naar Utrecht via zeven gemeenten in Noord-Brabant. Bij Rhenen komt de route de provincie Utrecht binnen, om vervolgens via Achterberg, Elst, Amerongen, Overberg, Renswoude, Scherpenzeel (provincie Gelderland), Woudenberg, Maarn, Doorn, Driebergen, Zeist, nogmaals Woudenberg, Leusden, Amersfoort, Soesterberg, Huis ter Heide, Bosch en Duin en De Bilt te eindigen in Utrecht. De 75e editie van de Vuelta start vrijdag 14 augustus met een ploegentijdrit door Utrecht, zondag 16 augustus is een etappe met start en finish in Breda. De renners doorkruisen maar liefst 34 Nederlandse gemeenten. Hierna gaat de Vuelta verder in Spanje.

Met de Vuelta is Utrecht de eerste stad die alle drie de grote wielerrondes ontvangt. Eerder kwamen de Giro d’Italia (2010) en de Tour de France (2015) naar Utrecht. Slechts drie keer eerder startte de wielerronde buiten Spanje. Een kaart van de route is te downloaden via La Vuelta Holanda.