Pianisten zetten Domtoren in het licht

Première ‘Keys of Light’ op 15 oktober in Utrecht

Vanaf 15 oktober tot en met 21 december vindt ’s avonds iets bijzonders plaats op het Utrechtse Domplein: een klank- en lichtspel met de interactieve piano-installatie ‘Keys of Light’ van de Utrechtse studio Mr. Beam. Uiteenlopende pianisten bespelen dit unieke kunstwerk waarmee een spel ontstaat tussen muziek, licht en architectuur, geprojecteerd op de Domtoren.

Op dinsdag 15 oktober is de feestelijke première van ‘Keys of Light’ op het Domplein, met een optreden van een bekende pianist, van wie de naam later bekend wordt gemaakt. Het unieke van ‘Keys of Light’ is dat de pianist door zijn spel zelf bepaalt welke beelden, kleuren en vormen worden geprojecteerd.

Iedereen, van jong tot oud en van amateur tot professional, krijgt vanaf 16 oktober tot 21 december de gelegenheid om op de piano te spelen en daarmee de Dom op speelse wijze te verlichten. Voor iedereen is dat ongetwijfeld een unieke ervaring en daarmee bij uitstek een reden voor een bezoek aan het centrum van Utrecht. Voor het spelen zelf wordt een kleine financiële bijdrage gevraagd die volledig ten goede komt aan de restauratie van de belevingselementen zoals uurwerk en verlichting van de Domkerk. De lichtinstallatie op het Domplein wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van CMU.

‘Onvergetelijke ervaring’
“Vanuit onze passie voor multimedia design en projection mapping vertellen we verhalen, waarbij we op zoek gaan naar grensverleggende manieren om technologie en kunst samen te laten komen tot een onvergetelijke ervaring”, zegt Mo Assem van Mr. Beam, het bedrijf dat Keys of Light’ heeft ontwikkeld . “Prachtig om ‘Keys of Light’ nu ook op de Domtoren in ons eigen Utrecht te kunnen laten zien.” Mr. Beam is ook de maker van ‘hier woont nijntje’, een projectie die vanaf de eerste dag van de wintertijd elke avond op de gevel van het nijntje museum in Utrecht te zien is.

Stichting Utrechts EigenDom
Het evenement ‘Keys of Light’ is een initiatief van de Stichting Utrechts EigenDom, die financiële bijdragen wil werven voor de restauratie van de Domtoren. Eerste doel van de stichting is geld op te halen voor de kunstzinnige aanlichting van de Domtoren. Het lichtkunstwerk ‘In Lumine Tuo’ van Speirs + Major uit London is ten behoeve van de restauratie van de Domtoren geheel gedemonteerd en verwijderd. Voorzitter Olav Rosenberg van de stichting: “Wij zouden het geweldig vinden als met steun van de stad, bewoners, het bedrijfsleven en de culturele fondsen deze geweldige illuminatie van de Dom vernieuwd, verbeterd en duurzaam terug kan komen na de restauratie. Onze eigen Dom moet weer gaan stralen na de restauratie van vijf jaar!” aldus Rosenberg. “We betrekken de stad hier graag actief bij. Daarom zijn we op zoek gegaan naar activiteiten die met ‘licht’ te maken hebben, die aantrekkelijk zijn voor veel mensen en bewoners en bedrijfsleven de mogelijkheid geven om zelf actief mee te doen.”

Olav Rosenberg: “Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen van binnen en buiten Utrecht naar het Domplein komen. Vanaf medio oktober beginnen de donkere dagen voor de Kerst, het is gezellig met de sfeerverlichting in de binnenstad en de Domtoren wordt muzikaal in het licht gezet”, zegt hij. “We hebben onze eigen Son et Lumière, maar dan wel een heel bijzondere.”