Op safari door Wijk C

SJU verdween en Venue kwam. Muziek Staffhorst verdween en Kapitaal kwam, Café Flits verdween en Eetcafe Stathe kwam… de lijst gaat maar door. Maar wat heeft Wijk C ons dan precies te bieden? Een kleine safari door de wijk waar iconen als Rijk de Gooyer, Herman van Veen en Anton Geesink opgroeiden aan de hand van de ondernemers: zij die zich er net gevestigd hebben en zij die al jaren een vaste waarde zijn.

In het jaar waar 100 JAAR DE STIJL vol in de aandacht staat, zou je bijna vergeten dat het inmiddels 12,5 jaar geleden is dat volkszanger en cabaretier Herman Berkien overleed. Het was hij die in de jaren ‘70 zong: “Als ik boven op de Dom sta, kijk ik even naar benee. Dan zie ik het oude grachie, het Vreeburg en Wijk C”. Een lied, dat als een van de officieuze volksliederen van Utrecht wordt gezien, noemt hierin de wijk die voor velen nog onontdekt is, maar de laatste jaren flink veel veranderingen onderging op het gebied van ondernemerschap.

Muziek

Wie Wijk C zegt, denkt misschien niet direct aan muziek. Maar laat dit nu net iets zijn waar je juist hier goed aan je trekken komt. Met de vaste programmering van live muziek bij Eetcafe Stathe, VENUE en Café Willem Slok, maar ook karaokebar Café Ome Willem, haal je je muziekhart op in deze wijk van het begin van de avond tot in de late uurtjes.

Kunst

Vele verdrietige gezichten toen analoge drukkerij Kapitaal haar deuren moest sluiten aan de Plompentorengracht. Na een jaar zoeken, vonden zij echter een geweldige nieuwe plek in Wijk C op de eerste verdieping van parkeergarage Paardenveld. Ze bieden hier ruimte aan kunstenaars in de vorm van werkplekken en expositieruimte. Ook komt er geregeld interessante programmering voorbij in de vorm van lezingen en muziek. Maar niet alleen kunst op papier is een reden om naar Wijk C te komen. Sinds 2011 vind je hier ook de studio van Peter van Liempt, waar je een tattoo kan laten zetten. Volgens velen toch wel the place to be als je een tattoo in traditionele stijl als Japans of Old School wilt laten zetten.

Kleding

Staat Wijk C misschien dan niet bekend als Shopping Walhalla op het gebied van kleding, een bezoek aan No Vintage Phobia is een echte aanrader. Zoals je regelmatig de aparte winkeltjes net buiten het grote winkelgebied vindt, vind je de echte vintage pareltjes hier aan de Willemstraat. Van iconische namen als Yves Saint Laurent, Chanel en Alexander Wang. No Vintage Phobia biedt daarbij ook ruimte voor verkoop in consignatie, extra reden dus om eens bij Anabelle langs te gaan

Kwart voor bier of wine o’Clock?

Of je nu voor een lekker ontbijt, je lunch, borrel of diner komt, in Wijk C kom je volledig aan je trekken. Ontbijten en lunchen doe je bijvoorbeeld bij BroodNodig. En een hapje en drankje later op de dag bij BBQ-bar en buitenplek ROOST met uitzicht op het recent geopende deel van de singel, waar alles draait om de braai, de typische Zuid-Afrikaans sociale gelegenheid. De tijdelijke vergunning van een jaar is verlengd, dus ook in 2018 kan er lekker gegeten en gedronken worden.

Was dat alles?

Zeker niet, maar wat is er nu leuker dan er zelf op uit te trekken en te ontdekken wat dit deel van het Vredenburgkwartier te bieden heeft. Wat dacht je van Broodje van Martin, Combo Design, Burned, Café Kalff en het Mary K hotel om er nog maar eens een paar te noemen.