Ontwikkeling Wonderwoods stap verder

Het ontwerpbestemmingsplan ‘Kop Beurskwartier’ wordt vanaf 28 juni ter inzage gelegd. Dit plan maakt de ontwikkeling mogelijk van Wonderwoods, twee groene torens op loopafstand van Utrecht Centraal Station en de historische binnenstad. Het ontwerpbestemmingsplan ligt zes weken lang ter inzage. De bouw start naar verwachting begin 2020.

Dit is het eerste bestemmingsplan in het Stationsgebied waarin de Utrechtse ambities voor gezond stedelijk leven vergaand zijn doorgevoerd. Uitgangspunt is dat groen in de stad bijdraagt aan een gezondere leefomgeving. Wonderwoods wil  de natuur van de  Utrechtse Heuvelrug in de stad brengen met als doel een gezonder leven.

Verticaal bos
Wonderwoods bestaat uit twee groene torens van 105 en 73 meter hoog, ontworpen door Roberto Meyer van MVSA Architects en Stefano Boeri van Stefano Boeri Architetti. De hoogste toren komt aan de Croeselaan. Dit wordt een verticaal bos: aan de balkons en gevels komt beplanting. Binnen de torens is plaats voor zo’n 400 appartementen en atelierwoningen, waarvan ongeveer 60 procent huurwoningen. De rest zijn koopwoningen. Daarnaast is er ruimte voor kantoor, gezonde horeca, fitness/yoga, kleinschalige winkels, educatie, inpandige fietsenstallingen en een parkeergarage. Ook komt er een dakpark en een digitaal museum, genaamd ‘Playlab’.

Herzien bestemmingsplan
In oktober 2016 is voor de ontwikkeling van het perceel Kop Beurskwartier een tenderprocedure gestart. In juni 2017 koos de gemeente voor het plan Wonderwoods van het samenwerkingsverband G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten. Aangezien het huidige bestemmingsplan bijvoorbeeld geen ruimte biedt voor wonen, moet het bestemmingsplan worden herzien.

De herontwikkeling van het Stationsgebied is het grootste binnenstedelijke bouwproject van Nederland. Terwijl aan de Binnenstadzijde steeds meer  wordt afgerond, staan er aan de Jaarbeurszijde nog veel nieuwe projecten gepland, met name in het Beurskwartier.