Noodmaatregel per 6 april van kracht

Ondernemers met een dalende omzet door de coronacrisis kunnen vanaf 6 april bij het UWV een aanvraag indienen om de loonkosten tot maximaal 90 procent vergoeden. Dit maakte minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag bekend. De totale NOW-maatregel is hier te lezen

Door deze ‘Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid’ (NOW), zouden zo veel mogelijk mensen hun baan moeten behouden, nu in veel sectoren de economie is stilgevallen. Het kabinet heeft er 10 miljard euro voor vrijgemaakt.

Ondernemers die hun omzet zien dalen, kunnen zich hier vanaf volgende week maandag voor inschrijven. Voorwaarde is dat de verwachte omzet met twintig procent daalt en het reguliere salaris wordt doorbetaald. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 maart. Na ontvangst van de aanvraag is het de bedoeling dat het uit te keren bedrag binnen twee tot vier weken op de rekening staat.

Om het te ontvangen bedrag te bepalen, moet de ondernemers zelf een geschat omzetverlies doorgeven. Dit kan door de totale omzet van 2019 te delen door vier en dat bedrag te vergelijken met de verwachte omzet van de maanden maart, april en mei van 2020. Wanneer de omzetdaling achteraf mee blijkt te vallen, moet de ondernemer later het verschil terugbetalen. Wanneer een bedrijf meer verlies heeft dan verwacht, volgt er een naheffing. Boetes worden niet uitgedeeld.

De noodmaatregel geldt ook voor flexwerkers, uitzendkrachten en payrollers. Daarbij roept het kabinet op om deze groep werknemers in dienst te houden wanneer dat ook maar enigszins mogelijk is.