Nacht van de Nacht dit jaar extra donker

Utrecht zet tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober 2022 de sierverlichting uit van bruggen, reclameobjecten, molens, watertorens, kunstwerken en kerken. Denk aan de Pieterskerk, de Prins Clausbrug, reclamevitrines in de binnenstad en het Stadhuis. Zet om te beginnen op 29 oktober samen met de gemeente onnodige binnen- en buitenverlichting uit.

Bekijk wat je kunt doen, welke subsidies en leningen er zijn en hoe de gemeente kan helpen op Energie besparen | Gemeente Utrecht. Daarnaast zijn adviezen voor het structureel verminderen van lichtvervuiling te lezen op de website van de Natuur- en Milieufederaties: Aanbevelingen voor bedrijven – Nacht van de Nacht.

De lichten gaan deze avond om 19:00 uur uit, zodat het effect goed merkbaar is voor mensen en dieren. Daarnaast gaat op verzoek van de gemeenteraad de sierverlichting, zoals aanlichting van gebouwen, waar mogelijk de hele winter uit. Verlichting die bijdraagt aan sociale veiligheid en verkeersveiligheid blijft aan. Help mee energie te besparen en lichtvervuiling tegen te gaan.

Om permanent iets te doen aan lichtvervuiling heeft de gemeente sinds 2017 veranderingen in de openbare verlichting aangebracht. De noodzakelijke verlichting, zoals lantaarnpalen, dimt standaard met 50%, in woonwijken tussen 23.00 uur en 7.00 uur en in de binnenstad tussen 00.00 uur en 7.00 uur. Tijdens de Nacht van de Nacht worden die eenmalig al vanaf 19.00 uur gedimd.