Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2021 in Utrecht

Dit jaar vinden de activiteiten rondom Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag wederom vooral online en rondom huis plaats. Binnen de geldende coronamaatregelen wordt gezocht naar passende manieren om aandacht te besteden aan deze belangrijke momenten.

Koningsdag
In Utrecht vinden er allerlei (online) activiteiten plaats om Koningsdag te vieren. Een overzicht van online activiteiten wordt in samenwerking met Utrecht Marketing gepresenteerd op www.ontdek-utrecht.nl/koningsdag. Denk aan De Utrecht Koningsdagsquiz op RTV Utrecht en Radio M Utrecht, streams van muziekoptredens in TivoliVredenburg, een kinderdisco, Woolloomooloo Radio en een bingo georganiseerd door Utrechtse horeca via DUIC.nl. 

De burgemeester start op Koningsdag met de aubade op de Stadhuisbrug en bezoekt gedurende de dag diverse activiteiten in de stad.

In de wijken zijn er activiteiten, veelal op initiatief van leden van het Utrechts Oranje Comité (UOC). Het gaat dan vooral om kleinschalige sport- en spelactiviteiten in de openbare ruimte voor kinderen tot en met 17 jaar, zoals stoepkrijten voor de deur en een speurtocht in de buurt. Net als bij sport geldt dat hier wel volwassen begeleiders aanwezig mogen zijn, maar geen volwassen toeschouwers. 

4 en 5 mei
Dodenherdenking is voor velen een belangrijk moment in het jaar. Dat geldt ook voor de herdenking van de bevrijding, dit jaar 76 jaar geleden. 
Burgemeester Dijksma legt op 4 mei in de loop van de dag, samen met Klaas Taselaar namens het Utrechts verzet en zonder publiek, een krans bij het monument op het Domplein. Tevens worden in de loop van de ochtend bij alle monumenten in de wijken kransen gelegd door medewerkers van Stadsbedrijven. 

De Utrechtse stadszender UStad verzorgt ’s avonds om 19.50 uur een uitzending op radio en televisie met een toespraak van de burgemeester en de kranslegging op het Domplein. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept op om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Ook kunnen alle ‘blazers’ van Nederland op het Taptoe-signaal mee spelen vanuit huis of tuin. Op 5 mei kan de vlag uit om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons hebben bevrijd. Het Bevrijdingsfestival Utrecht organiseert de hele dag door een online festival. Op 7 mei legt burgemeester Dijksma bloemen bij het Polar Bear monument ter herdenking van de viering van de stad Utrecht. Ook dit doet zij zonder publiek. 

In het belang van de volksgezondheid moeten we ook op Koningsdag, dodenherdenking en op Bevrijdingsdag de maatregelen volgen die nodig zijn om het coronavirus te stoppen. Blijf zoveel mogelijk thuis. Vermijd groepen en houd steeds 1,5 meter afstand tot elkaar.