Informatie over het coronavirus

Het coronavirus heeft wereldwijd mensen besmet en levens geëist. Wij realiseren ons goed dat de uitbraak ook voor retail en horeca gevolgen kan hebben. Wat betekent het coronavirus voor je onderneming, personeel en de vragen van klanten die je kunt krijgen? Op deze pagina verzamelen wij zoveel mogelijk informatie en tips.

De overheid neemt verschillende maatregelen om ondernemers te helpen die in de problemen dreigen te komen. De maatregelen volgen elkaar snel op. Zo is de regeling werktijdverkorting inmiddels vervangen door een groot noodpakket om de economische gevolgen van de coronamaatregelen te verzachten, kan de Belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt het ministerie van Economische Zaken de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of de reisbranche kunnen daardoor makkelijker geld lenen als klanten wegblijven of als hun zaak tijdelijk dicht moet. Ook vanuit CMU hebben we beroepen gedaan op de gemeente om ondersteuning en hulp voor onze ondernemers voor elkaar te krijgen. Utrecht gaat nu bedrijven, ondernemers, zzp’ers en winkeliers helpen die vanwege de coronacrisis veel omzet mislopen.

Samen staan we sterk. Dus laten we deze dagen vooral naar elkaar omkijken. Heb je vragen of een tip voor je collega-ondernemers? Neem dan per e-mail of telefoon contact op met een van de bestuursleden of Jeroen via centrummanager@cmutrecht.nl of 06-39719777
Mail tips aan ons, dan delen wij ze met je collega’s

Winkeltijden

In deze onzekere tijden kan het lastig zijn om te bepalen of en wanneer je open wilt zijn. Uiteraard wil je er zijn voor je klanten, maar nu de horeca tot 6 april gesloten is, is het een stuk rustiger in het centrum.

Overweeg je als winkelier om je winkeltijden aan te passen en korter open te gaan? Dan zou onze tip zijn om dit dan te doen tussen 12:00 en 17:00 uur. Hiermee is de kans op aanloop het grootst aangezien we merken dat de meeste winkels die hiervoor kiezen, deze tijden aanhouden.

Algemene informatie

  • Rijksoverheid: voor algemene vragen over het coronavirus, bel het landelijke crisisnummer: 0800-1351.
  • Regelingen voor ondernemers: de rijksoverheid heeft een speciale pagina met veelgestelde vragen voor werkgevers en ondernemers.
  • KVK: De Kamer van Koophandel heeft een speciaal Coronaloket. Hier kun je vragen stellen over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf. Naast online ook telefonisch bereikbaar tussen 08.30 en 17.00 uur via 0800 – 2117.
  • RIVM: Bekijk voor meer algemene vragen en antwoorden ook de informatie van het RIVM. Je kunt ook bellen met het RIVM via 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.

Ondernemersklankbord: gratis advies tijdens coronacrisis

Voor ondernemers heeft de coronacrisis grote gevolgen en velen hebben hier grote zorgen over. Ondernemersklankbord.nl wil deze ondernemers graag helpen. Ze bieden niet alleen een luisterend oor maar staan de ondernemers in zwaar weer ook met raad en daad bij in het zoeken naar oplossingen. Omdat veel ondernemers momenteel in financiële nood zitten, verlenen ze de dienstverlening, tijdelijk gratis. Aanmelden kan via de website ondernemersklankbord.nl of telefonisch via 070-349 06 00.

Wees slim en check contracten en abonnementen

Moet jouw (horeca)zaak tijdelijk sluiten? Bedenk dan welke abonnementen of contracten je, al dan niet tijdelijk, zou kunnen stopzetten om kosten te besparen. Denk hierbij aan kranten en tijdschriften. Maar neem ook eens contact op met je energieleverancier en vraag wat de mogelijkheden om je energiekosten tijdelijk omlaag te brengen in verband met de noodtoestand.

E-learning en praktische tips

Gratis posters voor winkels en horeca

Veel ondernemers hebben hun deuren gesloten. Toch zijn er nog genoeg winkels in het centrum die geopend zijn. In veel gevallen met aangepaste openingstijden. Voor deze ondernemers hebben we een poster gemaakt die gebruikt kan worden om én de regels én de openingstijden op een overzichtelijke manier bij de deur kenbaar te maken.

De poster is gratis af te halen bij de Multicopy in het centrum van Utrecht of je kunt deze hier downloaden. We hebben ook voor horeca-ondernemers een variant gemaakt. Deze kun je hier downloaden en natuurlijk ook gratis ophalen bij Multicopy op de Drift.