Herinrichting Lange Nieuwstraat start 6 juli

De herinrichting van de Lange Nieuwstraat start op maandag 6 juli. Het werk wordt opgedeeld in zeven fasen waarbij steeds een deel van de straat afgesloten is. De werkzaamheden duren naar verwachting vier maanden. Doorgaande fietsers, auto’s en ander verkeer worden omgeleid. De straat blijft wel toegankelijk voor voetgangers, zodat woningen, winkels en andere gebouwen bereikbaar blijven. Buslijn 2 wordt omgeleid.

De Lange Nieuwstraat vormt het hart van het Museumkwartier. Het is bovendien een belangrijke fietsroute van en naar de binnenstad. Utrecht wil de straat prettiger en veiliger maken voor bewoners en bezoekers, met meer ruimte voor fietsers en voetgangers. De eerder heringerichte Korte Nieuwstraat was een inspiratiebron voor het ontwerp voor de Lange Nieuwstraat. Een klankbordgroep bestaande uit bewoners, ondernemers, culturele instellingen, fietsersbond, Solgu en Qbuzz zijn betrokken geweest bij het ontwerp. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemersbedrijf Koot Infrawerken.

Omleidingen
Oorspronkelijk zouden de werkzaamheden aan de Lange Nieuwstraat starten op maandag 15 juni. Door andere werkzaamheden in de buurt en de tijdelijke uitbreiding van het voetgangersgebied per zaterdag 27 juni, konden geplande omleidingsroutes niet worden gebruikt. Het afsluiten van de straat was daardoor onverantwoord. Met het opstellen van nieuwe omleidingsroutes blijft de straat bereikbaar en kunnen de werkzaamheden op 6 juli starten.

Doorgaand fietsverkeer kan tijdens de werkzaamheden omrijden via de Oudegracht en de Nieuwegracht. Door de rijrichting van de Korte Smeestraat tijdelijk om te draaien richting de Oudegracht, blijft het mogelijk voor auto’s en vrachtverkeer om de straat te verlaten gedurende de eerste fasen van het werk. De omleidingsroutes veranderen zodra de werkzaamheden voorbij de Korte Smeestraat zijn. Dit is naar verwachting in september. Buslijn 2 wordt de hele periode omgeleid via de Nobelstraat en de Maliesingel. Langs de omleidingsroute komen tijdelijke haltes.

Meer informatie staat op de webpagina www.utrecht.nl/langenieuwstraat.