Heringericht Pandhof Sinte Marie geopend

De historische Pandhof Sinte Marie in het centrum van Utrecht is compleet vernieuwd. Wethouder Anke Klein (Binnenstad en Participatie) heeft het groene en uitnodigende plein vandaag officieel geopend. De herinrichting van de Pandhof Sinte Marie is op een unieke manier tot stand gekomen. Een groep bewoners nam het initiatief en heeft er vele jaren aan gewerkt. Met hun stichting Pandhof Sinte Marie hebben zij hun ‘bewonersbod’ samen met de gemeente, landschapsontwerper Mintske Sijsma en de directe omwonenden gerealiseerd. Een unieke samenwerking. Naast onder meer een financiële bijdrage van de gemeente, leverde ook CMU een bijdrage aan de herinrichting. 

Groene en sfeervolle plek

De Pandhof Sinte Marie is veranderd van een stenig plein naar een groene sfeervolle ontmoetingsplek. Er is meer ruimte om te zitten, dankzij onder meer een nieuw hekwerk dat tevens fungeert als bank. Ook is er eenheid aangebracht met de historische omgeving door de nieuwe bestrating. Hierdoor is de omtrek van de voormalige Mariakerk goed te zien. Verder zijn op het plein stoelen geplaatst. Zo kunnen bezoekers bij elkaar gaan zitten als ze dat willen.

Op het plein is extra groen gekomen. Een bijzondere toevoeging is ook een waterwerk, dat beeldhouwer Ton Kalle speciaal ontwierp voor deze plek. De kloostergang, de omringende monumentale gebouwen en het daklandschap zijn in de avond subtiel verlicht, waardoor er ook met gesloten hekken veel te zien is. 

Muurschildering

Vorig jaar werd de muurschildering op de hoge zijgevel van het restaurant El Qatarijne al onthuld. Ook dit is onderdeel van het nieuwe plein bij de Pandhof Sinte Marie. De muurschildering laat het interieur van de Mariakerk zien die vroeger op deze plek stond. Het werk is gemaakt door de schilders van de Strakke Hand. Zij maakten ook de muurschildering van een 13e-eeuwse kapittelzegel in het onopvallende steegje, vanaf de Mariahoek naar het plein, de Mariagang op de zijgevel van de ORKA.

Onderscheidingen

Tijdens de feestelijke opening ontvingen Emma van den Dool, Marieke Renou, Lies Muller en Claudia Hoejenbos de Speld van de Stad uit handen van locoburgemeester Anke Klein.

Al meer dan 20 jaar onderhouden deze vier dames de tuin behorend bij Pandhof Sinte Marie. Naast het reguliere onderhoud organiseren zij rondleidingen bij open tuinen dagen om bezoekers mee te nemen in de geschiedenis van de tuin. Zij zijn de ogen en oren van de Pandhof en dragen zorg voor de leefbaarheid.

In 2018 raakten zij betrokken bij de vernieuwing van het Maria Majorplein, grenzend aan Pandhof Sinte Marie. Zij hebben dankzij hun enorme inzet de plannen naar een hoger niveau weten te tillen waardoor het plein een sfeervolle ontmoetingsplek is geworden. Ook gaven zij opdracht aan de landschapsarchitect en de planvorming – dit alles uiteraard vrijwillig en zonder vergoeding. Voorafgaand aan het project konden zij niet vermoeden hoeveel, tijd, energie en doorzettingsvermogen dit zou kosten. De samenwerking met de gemeente verliep door middel van een nieuw participatiemiddel, het bewonersbod. Na de officiële opening werden de onderscheidingen uitgereikt.

Meer informatie op de website van Stichting Pandhof Sinte Marie: Maria fiaMajor XX

Foto: Gerrit Serne