‘Ondernemen is durven’

Gijs Werschkull over zijn gevoel voor het centrum

CMU Magazine gaat in gesprek met een betrokken persoon, verbonden aan het centrum door een winkel of organisatie. Deze keer spraken we met Gijs Werschkull van restaurant GYS en SYR.

Tekst: Femke van Vlokhoven en Thijs-Jan Lanning Foto’s: Thijs-Jan Lanning

In oktober 2014 opende Gijs Werschkull samen met compagnon Vincent van der Werf restaurant Gys op de Voorstraat. Het restaurant serveert biologisch, vegetarisch en veganistisch eten en drinken dat met aandacht en zoveel mogelijk streekproducten is bereid. Vanaf het begin was Gys een succes. Zo’n succes dat er binnen een halfjaar een tweede vestiging werd geopend op de Amsterdamsestraatweg. En sinds een paar weken is Gys ook te vinden in Rotterdam. Maar zijn ondernemerschap en bedrevenheid gaan verder, want 25 juni opent restaurant SYR zijn deuren.

Is het ondernemerschap je met de paplepel ingegoten?

“Nee, totaal niet, mijn beide ouders werken in het onderwijs. Maar tijdens mijn studie heb ik altijd in de horeca gewerkt en merkte dat me dat erg lag. Mijn studie was onder andere gericht op duurzaamheid en ik merkte dat er in Utrecht eigenlijk nog geen restaurant bestond dat duurzaamheid hoog in het vaandel had staan, in combinatie met gezond en betaalbaar uiteten gaan. Ik had altijd vegetarische vriendinnetjes en als we uiteten gingen, was het aanbod vaak een maaltijd met geitenkaas of een quiche, meer was het niet. Toen is het idee van Gys ontstaan; een eigen restaurant waar ik mijn passies en de dingen die ik daarin belangrijk vind, kan bundelen. Het hebben van een eigen onderneming geeft heel veel vrijheid en het is heel fijn om je eigen koers te kunnen varen.”

Binnen een halfjaar was het al tijd voor een tweede vestiging. Waarom op de Amsterdamsestraatweg?

“Ik zie veel potentie in de Straatweg; het doet me een beetje denken aan de Voorstraat van vijf à tien jaar geleden. De herontwikkeling die daar op dit moment plaatsvindt, komt de straat zeker ten goede. Er is nog weinig directe concurrentie en de huurprijzen zijn relatief laag. Verder is de straat levendig en woont er een divers publiek dat we in de Voorstraat niet vaak zien. Daar zitten we bijna naast de universiteitsbibliotheek dus hebben we hoofdzakelijk studenten als klant Bij de Amsterdamsestraatweg is het publiek veel gemêleerder, ligt de leeftijd hoger en trekken we meer gezinnen aan.”

Gys Rotterdam is net geopend. Vanwaar de overstap naar een andere stad?

“Een specifiek kenmerk van de locaties van Gys is dat het hoekpanden zijn met veel lichtinval. Toen we het weer tijd vonden voor uitbereiding konden we in Utrecht geen geschikt pand vinden, dus dan ga je verder kijken. We kwamen toen in Rotterdam uit: daar stond een supermooie locatie met mooie hoge ramen en de mogelijkheid om een gigantisch terras te maken. Dus ja, toen was Gys Rotterdam een feit.”

Hoe is restaurant Syr op de Lange Nieuwstraat ontstaan?

“De afgelopen tijd arriveerden veel nieuwkomers in Nederland, onder andere uit Syrië. Mensen net als wij: met talenten, dromen en ambities. Voor mij was het logisch dat ik me hard wilde maken voor de vluchtelingen. Maar dan niet in de vorm van geld geven de organisaties, want ik wilde zelf bepalen wat er met mijn geld gebeurde. Gys heeft een bedrijfsvoering die draait om duurzaamheid, waarbij sociale duurzaamheid ook een grote rol speelt. Toen hebben we met een team Stichting Gys opgericht. Syr is daar een uitwerking van. In februari startten we een crowdfundingcampagne en binnen drie weken was het geld bijeen dat nodig is om het restaurant te openen.”

En dus opent dus Restaurant Syr op de 25 juni de deuren?

 “Syr wordt commercieel ingezet, het is de bedoeling dat de vluchtelingen die bij Syr komen werken, dit tijdelijk komen doen; het is een tussenstap. Wij willen ze graag klaarmaken voor de ‘echte’ arbeidsmarkt. Na driekwart tot een jaar is het de bedoeling dat ze plaatsmaken voor nieuw vluchtelingen. De winst die Syr maakt gaat naar organisaties die vluchtelingen ondersteunen om een studie voort te zetten of een eigen onderneming te starten.”

Bestaat Syr over vijf jaar nog?

“Ik zou eigenlijk moeten zeggen van niet, want dan zou er geen burgeroorlog meer zijn in Syrië. Mocht dat niet meer zo zijn en er dus ook geen vluchtelingen zijn, dan kan het concept bijvoorbeeld omgevormd worden naar het concept dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt laten werken bij Syr.”

Hoe ziet de toekomst er uit voor Gys?

“Goed! Aan het eind van dit jaar komt er nog een vestiging in Rotterdam bij. Verder had ik heel graag in de oude Citroëngarage bij Vaartsche Rijn de derde zaak in Utrecht willen vestigen, maar die is net ingevuld door een tweedehandszaak. Van die locatie is namelijk iets heel moois van te maken en zie daar veel potentie in. Een andere locatie waar ik Gys nog wel zou zien is in de omgeving van de Croeselaan. Al met al heb ik dus nog genoeg ideeën en dromen waarmee ik nog een tijdje vooruit kan.”