Gevangenis Wolvenplein overgedragen aan AM

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft op woensdag 1 september de penitentiaire inrichting aan het Wolvenplein in Utrecht overgedragen aan gebiedsontwikkelaar AM. Het complex verloor na ruim 150 jaar haar functie en werd in 2020 door het Rijk op de markt gebracht.

De tender voor de transformatie is begin juni gewonnen door AM met een gemengd stedelijke programma met wonen, werken, horeca, buurtruimtes en een hotel waarbij zij samenwerken met Levenslang cv. Een openbare wandelroute over het terrein en een brug over de singel maken hier eveneens deel van uit. Het complex wordt daarmee teruggegeven aan de stad en haar inwoners.

Visie op Wolvenplein

De visie van AM voor de transformatie van het gevangeniscomplex bouwt voort op het visiedocument dat de gemeente Utrecht en het Rijksvastgoedbedrijf in 2019 gezamenlijk hebben opgesteld. Dit document bevat de eisen en uitgangspunten voor de nieuwe bestemming, onder meer over de publieke toegankelijkheid en de mix van functies (waaronder wonen) van het nieuwe complex. In de uitgangspunten werd verder benadrukt dat de kenmerkende cellenstructuur, de galerijen en de vleugels van het complex herkenbaar moeten blijven. Verder mag de nieuwe invulling van het complex geen extra aantrekkende werking hebben op auto’s. Lees het hele artikel hier