Expositie over verduurzaming monumenten vanaf 4 juli in Stadskantoor

Het duurzaam maken van monumenten: het kan wel! Dat is te zien in de reizende expositie Monumenten verduurzamen? Er kan meer dan je denkt. De expositie staat deze zomer in het Stadskantoor van Utrecht.

De gemeente Utrecht heeft meer dan 3.000 monumenten. Het toekomstbestendig maken van deze monumenten door het relatief hoge energieverbruik omlaag te brengen vraagt de komende jaren extra aandacht. De gemeente volgt daarbij de landelijke ambitie in het Klimaatakkoord om de CO2-uitstoot van monumenten te verminderen met 40% in 2030 en 60% in 2040.

Met kleine aanpassingen zoals het jaarlijks opnieuw instellen van de CV, slim gebruik van gordijnen, het isoleren van leidingen en goede ventilatie, kan al veel energie bespaard worden. Maar ook het isoleren van ramen, daken en gevels en het plaatsen van zonnepanelen is vaak mogelijk, zolang de monumentale waarden gerespecteerd worden. Het duurzaam maken van monumenten is altijd maatwerk en voor sommige ingrepen is een vergunning nodig. Het is daarom belangrijk dat eigenaren van tevoren contact opnemen met de gemeente om de verbouwplannen te bespreken.

De expositie biedt informatie over wat er wel mogelijk is en hoe dat in zijn werk gaat. Ook zijn enkele bekende Utrechtse monumenten uitgelicht die recent duurzaam zijn gemaakt. Daarnaast zijn er folders beschikbaar die monumenteneigenaren op weg helpen om de mogelijkheden voor hun monument verder te onderzoeken. De informatie is ook interessant voor eigenaren van historische gebouwen die geen monumentale status hebben.

De tentoonstelling is te bezichtigen van maandag 4 juli tot en met dinsdag 30 augustus 2022 op de 1e etage van het Stadskantoor. Openingstijden: van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur (dinsdag en donderdag tot 20.00 uur). Adres: Stadsplateau 1, Utrecht. De entree is gratis.

Meer informatie is te vinden op www.utrecht.nl/monumenten/energiebesparingmonument.